Peste 60 de sindicalişti din energie au protestat la Guvern - FOTO

Peste 60 de sindicalişti din energie au protestat, joi seară, la Guvern, unde au aprins lumânări cu care au scris Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, nemulţumiţi că înfiinţarea celor două companii energetice naţionale va duce la disponibilizări şi reduceri salariale.

47 afișări
Imaginea articolului Peste 60 de sindicalişti din energie au protestat la Guvern - FOTO

Peste 60 de sindicalişti din energie au protestat la Guvern (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Aceştia au depus un memoriu la Guvern prin care au solicitat o întrevedere cu premierul Emil Boc. În documentul depus la Guvern, sindicaliştii i-au sugerat premierului Emil Boc ca 25 la sută din Hidroelectrica să fie listat la Bursă.

Manifestanţii au purtat eşarfe violet la gât şi au afişat bannere pe care scria "Hidro, averea poporului în mâinile derbedeilor", "Guvernanţi, nici nu visaţi apele să separaţi", "Apele sunt oprite de diguri şi de oameni" şi "Nu distrugeţi Hidroelectrica".

Preşedintele Federaţiei Hidrosind, Decebal Sulea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că protestul intitulat "La lumina electrică a lumânării" a fost organizat din cauză că niciun partid politic, nici premierul Emil Boc şi nici preşedintele Traian Băsescu nu au răspuns unei solicitări făcute de sindicalişti pentru o eventuală întâlnire în vederea unei discuţii despre desfiinţarea companiilor energetice.

Liderul sindical a declarat că punerea în aplicare a HG 56/2010 va duce la o majorare a preţului la energia electrică plătit de populaţie, dar şi la disponibilizări şi reduceri salariale.

Decebal Sulea a mai spus că după 30 de zile de la depunerea plângerii prealabile la Guvern în cazul actului normativ, sindicatele vor ataca în instanţă HG 56/2010, precizând că au termen pentru a face acest lucru până la sfârşitul lunii martie.

El a mai spus că deşi HG 56/2010 nu a intrat încă în vigoare, cei doi directori de la companiile nou-înfiinţate se ocupă deja de organizarea acestora şi încearcă să armonizeze contractele colective de muncă de la societăţile incluse.

Totodată, sindicaliştii vor să facă o petiţie prin care să ceară ca energia produsă în România să fie furnizată populaţiei la preţul de producţie.

Preşedintele sindicatului de la CNE Cernavodă, Marin Dană, a arătat că şi salariaţii acestei centrale protestează faţă de includerea în societatea naţională Electra, aşa cum prevede HG 56.

"Considerăm că această decizie este antieconomică şi anticoncurenţială. Măsura este antieconomică prin mixarea unor societăţi rentabile, precum Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, cu societăţi cu mari necesităţi investiţionale în politici de mediu, precum termocentralele clasice, sau cu mari datorii şi pierderi, precum societăţile din minerit. Este anticoncurenţială prin concentrarea producătorilor de energie în două mari societăţi, creându-se premisele unor subvenţii mascate şi ale apariţiei monopolului în producţia şi vânzarea de energie", a spus Marin Dană.

El a mai precizat că Nuclearelectrica are mai multe obligaţii financiare, precum returnarea împrumutului extern contractat pentru construcţia Unităţii 2 de la Cernavodă, programe de reabilitare şi retehnologizare, participarea la construcţia unităţilor 3 şi 4.

"Nuclearelectrica nu poate suporta alte poveri suplimentare decât cu riscul afectării funcţionării în condiţii de eficienţă economică şi securitate nucleară a centralei nucleare Cernavodă şi a migraţiei forţei de muncă", a mai spus Marian Dană.

Hidrosind a criticat în mai multe rânduri, anul trecut, restructurarea sectorului de producţie a energiei, susţinând că acest proces va duce la creşterea preţului energiei şi la falimentul companiilor de profil.

Federaţia Sindicală Hidrosind ameninţa, în 11 februarie, cu greva în luna martie. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de Hotărârea de Guvern care prevede înfiinţarea celor două companii naţionale în sectorul energiei şi spun că nu au fost consultaţi înainte de luarea acestei decizii.

Sindicaliştii au cerut preşedintelui Traian Băsescu să se implice în această situaţie, solicitându-i înfiinţarea unei comisii care să actualizeze strategia energetică în maximum trei luni, pentru a şti cât costă exact închiderea acestor societăţi şi înfiinţarea altora. Un program de restructurare poate fi făcut numai după ce se ştiu aceste date, sunt de părere liderii sindicali.

Sindicaliştii au făcut, pe 7 ianuarie, plângere penală împotriva lui Videanu, la Parchetul instanţei supreme, privind aceste numiri.

Înfiinţarea celor companii energetice naţionale a fost aprobată de Guvern în 29 ianuarie. Prima companie, denumită Electra, va avea în structură cele trei complexuri energetice -Turceni, Rovinari şi Craiova-, Nuclearelectrica, sucursalele Hidroelectrica din Râmnicu Vâlcea, Sibiu şi Târgu Jiu, filiala Hidroserv din cadrul Hidroelectrica şi Societatea Naţională a Lignitului Oltenia.

Cea de-a doua companie, care se va numi Hidroenergetica, va fi înfiinţată prin fuziunea filialelor Electrocentrale Deva şi Electrocentrale Bucureşti din cadrul Termoelectrica şi va avea în structură sucursala Paroşeni şi Termoserv Paroşeni din Termoelectrica, filialele Hidroelectrica din Bistriţa, Buzău, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Oradea, Sebeş şi Slatina, precum şi părţi din Compania Naţională a Huilei, care se divizează.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici