Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ

Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ, iar 73,5% consideră că acesta este mai slab decât cel din urmă cu 15 ani, printre principalele cauze indicate fiind infrastructura şcolară şi rezultatele slabe la bacalaureat, ca efect al unui sistem depăşit, potrivit unui studiu.

558 afișări
Imaginea articolului Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ

Peste 64% dintre români sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ (Imagine: Elvira Gheorghita/Mediafax Foto)

Datele au fost obţinute în urma sondajului de opinie "Starea învăţământului din România" realizat de iVox.ro, rezultatele indicând faptul că sistemul de învăţământ românesc produce o nemulţumire generală printre respondenţi, 64,2% dintre aceştia declarându-se nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de el.

Cauzele principale identificate sunt infrastructura şcolară, care nu este suficient de performantă (40%), rezultatele slabe ale bacalaureatului din acest an, ca efect al unui sistem educaţional depăşit (35%) sau faptul că în şcoală se predau prea multe materii (32,9%), se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de iVox.

Alte probleme importante de care se loveşte sistemul de educaţie românesc sunt dezinteresul elevilor faţă de şcoală (84,1%), lipsa unor programe de educaţie atractive şi actuale (83,1%), insuficienţa fondurilor alocate de Guvern învăţământului (80,9%), dar şi pregătirea profesorilor (72,8%) sau dotarea şcolilor (62,4%), potrivit studiului citat.

Absenteismul elevilor este considerat o problemă tot mai mare de către 54,2% dintre respondenţi, iar frauda la examene, de 59,2%. Abandonul şcolar şi violenţa în şcoli sunt şi ele considerate, aproape în egală măsură, probleme tot mai mari (45,5% respectiv, 47,6%). Aceste probleme, în opinia respondenţilor îşi găsesc rezolvarea prin dezvoltarea unei curricule mai atractive, interactive şi aplicate (88,5%) sau prin dezvoltarea de programe educaţionale alternative, mai precis o educaţie non-formală (85,2%).

Aproape jumătate dintre respondenţi (43,1%) consideră că şcolile private sunt o alternativă mai bună la şcolile de stat din România, în timp ce 55,4% dintre persoanele chestionate nu şi-ar trimite copiii la o astfel de şcoală.

Dintre respondenţii care ar ar alege să plătească pentru un an de şcolarizare la o şcoală privată se remarcă cei care ar fi dispuşi să plătească între 801 şi 1.000 de euro pe an (20,2%), cei care ar fi dispuşi să plătească între 200 şi 400 de euro pe an (19,8%) şi între 401 şi 600 de euro (19,8%), a precizat sursa citată.

La întrebările sondajului online au răspuns 5.724 de utilizatori iVox, care au completat chestionarul, cu 20 de întrebări, în perioada 8-21 august.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici