Peste 70 de câini din padocul Primăriei Bârlad, eutanasiaţi, deşi această măsură este suspendată

Peste 70 de câini fără stăpân aflaţi în padocul Primăriei Bârlad au fost eutanasiaţi, deşi normele de aplicare a Legii câinilor fără stăpân au fost suspendate de instanţă, autorităţile spunând că au luat această decizie cu acordul medicilor veterinari, întrucât animalele erau bolnave.

222 afișări
Imaginea articolului Peste 70 de câini din padocul Primăriei Bârlad, eutanasiaţi, deşi această măsură este suspendată

Peste 70 de câini din padocul Primăriei Bârlad, eutanasiaţi, deşi această măsură este suspendată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Bârlad, 75 de câini fără stăpân adunaţi de pe străzile din municipiu în ultima perioadă au fost eutanasiaţi, decizia fiind luată cu acordul medicilor veterinari, din cauza bolilor cu care au fost diagnosticate animalele, respectiv jigodie, filarioză sau parvoviroză.

Am fost forţaţi să recurgem la eutanasirea acelor câini, după ce am primit buletinele de analize de la Iaşi, reconfirmate de un laborator privat din Italia. Exista riscul extinderii bolilor şi la animalele de la Grădina Zoologică, unde funcţionează şi padocul”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX primarul interimar al municipiului Bârlad, Marin Bunea.

În urma eutanasierii celor 75 de maidanezi, în padocul de la Grădina Zoologică din Bârlad se mai află aproximativ 120 de câini.

Autorităţile au precizat că strângerea câinilor fără stăpân de pe străzile din Bârlad va continua, în condiţiile în care există numeroase reclamaţii venite în special din zonele unităţilor de învăţământ şi spitalului din oraş.

Curtea de Apel Bucureşti a decis, în 20 iunie 2014, suspendarea executării normelor de aplicare a Legii privind gestionarea câinilor fără stăpân, până la pronunţarea unei decizii definitive asupra unei cereri de anulare a actului normativ.

Vier Pfoten a cerut instanţei suspendarea mai multor prevederi, pe care le consideră nelegale, din HG nr. 1059/2013 pentru aprobarea Normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, declara pentru MEDIAFAX avocatul care reprezintă organizaţia pentru protecţia animalelor, Alexandra Cicodeica.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti a fost contestată la instanţa supremă.

Potrivit legii adoptate în 2013, câinii fără stăpân din adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici