Video Peste 70 de localităţi din 15 judeţe, afectate de inundaţii. Drumul spre Focul Viu, "surpat". Cursuri suspendate în şcoli din judeţul Braşov / Recomandările MAI | GALERIE FOTO

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că sunt afectate de inundaţii 71 de localităţi din 15 judeţe (Argeş, Braşov, Buzău, Călăraşi, Covasna, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mureş, Prahova, Olt, Teleorman, Vaslui) şi municipiul Bucureşti.

1681 afișări

"În localitatea Homorod (Braşov) au fost evacuate preventiv 6 persoane în locuinţele cărora intrase apa, dar acestea au revenit la domicilii după ce starea de pericol a trecut. De asemenea, la nivel naţional, au fost afectate 53 de case, 85 de anexe gospodăreşti, 639 fântâni, 5 poduri, 34 de beciuri, un drum naţional şi cinci drumuri judeţene", transmite MAI.

Potrivit centrului Infotrafic, la această oră, din cauza apei acumulate pe partea carosabilă, circulaţia rutieră este oprită pe DN10 Siriu – Sita Buzăului, în judeţele Covasna şi Buzău. Traficul este deviat pe ruta DN10 Siriu-Cislău – DJ102 Cislău - Vălenii de Munte – DN1A Vălenii de Munte – Braşov.

TITLURILE ZILEI

Peste 3.000 de pompieri cu aproximativ 2.000 de mijloace tehnice intervin în zonele afectate.

Fisuri în carosabil, în Băile Olăneşti, în urma alunecărilor de teren; trafic restricţionat pe DN 64

Traficul se desfăşoară cu dificultate, miercuri, pe DN 64, în staţiunea Băile Olăneşti, din judeţul Vâlcea, din cauza unor fisuri majore la partea carosabilă, în urma unei alunecări de teren.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a transmis că, miercuri, circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate pe DN64 pe sensul de mers Râmnicu Vâlcea către Băile Olăneşti, între kilometrii 134+300 şi 134+330 de metri, în oraşul Băile Olăneşti.

În urma unei alunecări de teren, au apărut fisuri majore în carosabil.

Poliţiştii spun că restricţia de circulaţie este semnalizată corespunzător, traficul desfăşurându-se pe un fir alternativ pe celălalt sens.

În zonă au fost montate semafoare pentru fluidizarea traficului.

Sibiu: Un drum judeţean, blocat din cauza revărsării râului Târnava

Drumul Judeţean 142 E, între localităţile Alma şi Dumbrăveni, din judeţul Sibiu, este blocat, miercuri, din cauza revărsării râului Târnava. Carosabilul este acoperit de apă pe o suprafaţă de 20 de metri şi are o adâncime de jumătate de metru, anunţă reprezentanţii Poliţiei Sibiu.

Elena Welter, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Sibiu, a declarat, miercuri, că din cauza revărsării râului Târnava, circulaţia pe Drumul Judeţean 142 E, între localităţile Alma şi Dumbrăveni, este blocat.

Ruta ocolitoare este Drumul Naţional 14.

Potrivit sursei citate, carosabilul este acoperit pe o lungime de 20 de metri, iar apa are deja o jumătate de metri adâncime.

Judeţul Sibiu este sub cod galben de inundaţii până joi la ora 18.

Braşov: Două persoane, evacuate cu barca după ce locuinţa lor a fost izolată de ape

Două persoane din Lunca Câlnicului, judeţul Braşov, sunt izolate şi urmează să fie evacuate, miercuri, după ce locuinţa lor a fost izolată de ape, în urma inundaţiilor din zonă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

O locuinţă în care se aflau două persoane, un bărbat şi o femeie, ambii în jurul vârstei de 60 de ani, din Lunca Câlnicului, a fost izolată de ape, iar proprietarii acesteia urmează să fie evacuaţi de pompieri, după ce aceştia au reuşit să ajungă cu barca pneumatică până la locuinţa înconjurată de ape.

“Casa este izolată dar apele nu au ajuns deocamdată în casă. Pompierii au ajuns la familia respectivă cu barca pneumatică şi cel mai probabil îi vor evacua în scurt timp. Incidentul s-a petrecut în localitatea Lunca Câlnicului, la o distanţă de aproximativ 12 kilometri de Braşov, pe râul Negru, afluent al râului Olt, zona fiind sub avertizare de cod roşu de inundaţii până la 18:00”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Ţara Bârsei” Braşov, Luiza Dănilă.

Apele au creat probleme în mai multe zone din judeţul Braşov, la primele ore ale dimineţii cursurile din patru localităţi fiind suspendate după ce apele au ieşit din matcă şi au inundat căile de acces, punând în pericol siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice.

Râul Buzău se află sub avertizare cod roşu de inundaţii, ca urmare a ploilor din ultimele ore. Avertizarea este în vigoare până miercuri la ora 12.00.

"Ministerul Afacerilor Interne recomandă cetăţenilor din zonele vizate de avertizările hidrologice să respecte recomandările autorităţilor, să nu se deplaseze în zone inundate, iar în cazul pătrunderii apei în locuinţe să decupleze întrerupătorul general de energie electrică şi să deconecteze aparatele electrice. De asemenea, recomandăm conducătorilor auto să se intereseze din timp cu privire la situaţia căilor de comunicaţie pe care le vor parcurge. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 cm apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 cm apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă", arată MAI.

Mureş:20 de gospodării, 40 de podeţe, un drum şi zece hectare de teren, afectate de inundaţii

Circa 20 de gospodării, 40 de podeţe, zece hectare de teren agricol şi un drum judeţean pe o suprafaţă de 700 de metri, din localitatea mureşeană Gurghiu, sunt afectate din cauza inundaţiilor, după ce debitul pârâului din localitate a crescut foarte mult şi s-a revărsat.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, maior Cristian Virag, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că apa a ajuns inclusiv în câteva pivniţe şi într-o bucătărie de vară.

”În localitatea Gurghiu au fost inundate 20 de gospodării, cinci pivniţe, o bucătărie de vară, 40 de podeţe, aproximativ 700 de metri din drumul judeţean şi zece hectare de teren agricol. Inundaţiile s-au produs miercuri dimineaţa”, a spus Cristian Virag.

Debitul pârâului care trece prin localitate a crescut foarte mult după ce în ultimele ore a plouat puternic, dar şi din cauza topirii zăpezilor şi a scurgerilor de pe versanţi. Albia acestuia nu este foarte mare şi s-a revărsat pe partea carosabilă, de unde a intrat în gospodăriile oamenilor.

Pentru scoaterea apelor din casele oamenilor, pompierii au intervenit cu două autospeciale şi două motopompe.

Drum din judeţul Buzău care duce spre o zonă turistică, surpat în urma ploilor

Autorităţile din Buzău intervin, miercuri, după ce drumul care duce spre zona turistică denumită ”Focul Viu” s-a surpat, la ieşirea din localitatea Lopătari, în urma ploilor. Alunecarea de teren s-a produs pe o porţiune de aproximativ 12 metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Gabriel Cozma, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că autorităţile intervin în afara localităţii Lopătari, pe drumul care duce spre zona denumită ”Focul Viu”, unde pe o porţiune de aproximativ 12 metri s-a produs o alunecare de teren, în urma ploilor.

”Este în afara localităţii. Nu sunt case în zonă. La faţa locului sunt cei de la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă. Alunecarea nu a ajuns până la axul drumului. Se pune încărcătură cu nisip ca să aducă drumul în stare iniţială”, a declarat Cozma.

Potrivit acestuia, Focul Viu este o zonă turistică unde mulţi oameni vin să admire un fenomen natural foarte rar în Europa: ”Sunt crăpături în pământ care ard pentru că sunt gaze care ies din pământ. Ard continuu”.

Practic, prin fisurile create în scoarţa terestră ies la suprafaţă gaze naturale care se aprind, iar flăcările se înalţă în bătaia vântului. Fenomenul este impresionant noaptea, când culorile sunt foarte intense.

Cursuri suspendate în patru şcoli din judeţul Braşov, din cauza ploilor abundente

Conducerea Inspectoratului Şcolar Braşov a decis, miercuri, să suspende cursurile în patru şcoli din judeţ, din cauza ploilor abundente care au blocat căile de acces către instituţiile de învăţământ şi puneau în pericol siguranţa elevilor şi a profesorilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Conducerea Inspectoratului Şcolar Braşov a suspendat cursurile în patru şcoli din localităţile Homorod, Crihalma, Cutuş şi Paltin, întrucât ploile abundente căzute în ultimele ore au blocat căile de acces şi puneau în pericol siguranţa elevilor care trebuiau să ajungă la şcoală.

Conform Inspectorului Şcolar General, şcolile nu au fost afectate de ploile abundente, însă drumurile au fost inundate şi au creat probleme cu transportul elevilor către şcoală.

“A plouat foarte mult şi au ieşit toate pâraiele de pe lângă şcoli şi au inundat drumurile. Şcolile nu au fost afectate de apă, dar au fost afectate drumurile iar transportul elevilor către şcoală nu era sigur. Pentru a nu risca nimic, am decis să suspendăm şi cursurile în şcolile din localităţile Homorod, Crihalma, Cutuş şi Paltin. Sperăm că mâine cursurile se vor relua, întrucât nu mai plouă şi este posibil să se rezolve problema. Spre localitatea Crihalm nu se poate circula deloc, învăţătorii de la ciclul primar nu au reuşit să ajungă la cursuri, însă pentru ciclul gimnazial cursurile s-au ţinut întrucât profesorii erau din localitate” a declarat corespondentului MEDIAFAX, inspectorul şcolar general Ion Negrilă.

Judeţul Braşov se află sub avertizare cod portocaliu de inundaţii. Conform avertizării, pe râurile din judeţul Braşov se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efecte de inundaţii şi creşteri rapide de debite.

Peste 100 de case din Botoşani izolate, după ce drumul de acces a fost inundat

Peste 170 de persoane din localitatea Balaban, judeţul Botoşani, au rămas izolate, după ce drumul de acces către locuinţele lor a fost inundat pe o lungime de 100 de metri.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, ca urmare a revărsării afluenţilor râului Jijia, peste 100 de case au fost afectate, apa blocând drumul de acces spre localitatea Balaban, comuna Hilişeu Horia.

Singura modalitate de acces în localitate este cu un tractor pus la dispoziţie de Primărie.

"Cele 101 gospodării în care locuiesc 178 de persoane, dintre care 32 copii, nu sunt în pericol de a fi inundate. Pentru traversarea drumului inundat se foloseşte un tractor pus la dispoziţie prin grija Primăriei Hilişeu Horia. Totodată, magazinul din cătun a fost aprovizionat tot cu ajutorul acestui utilaj. Au mai fost inundate 70 de hectare de păşune şi 50 de hectare de cereale. O echipă mixtă formată din pompieri militari si voluntari, poliţişti, specialişti ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi ai Primăriei Hilişeu Horia sunt la faţa locului pentru a acorda sprijin populaţiei", a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Botoşani, Dorina Lupu.

Judeţul Botoşani se află sub cod galben de inundaţii, autorităţile locale monitorizând apele din întreg judeţul.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici