Peste 800 de deţinuţi în Penitenciarul Aiud. Cu aproape 70 mai mulţi decât locurile disponibile

Gradul de ocupare la Penitenciarul cu regim de maximă siguranţă Aiud, care are o capacitate legală de 759 de locuri, este de 108,43%, aici fiind închise 823 de persoane, iar în celule stau între doi şi 12 deţinuţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1800 afișări
Imaginea articolului Peste 800 de deţinuţi în Penitenciarul Aiud. Cu aproape 70 mai mulţi decât locurile disponibile

Peste 800 de deţinuţi în Penitenciarul Aiud; cu aproape 70 mai mulţi decât locurile disponibile (Imagine: Marian Ilie/ Foto Mediafax)

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud, subcomisar Nicoleta Mătărîngă, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că gradul de ocupare a închisorii a scăzut simţitor în ultimii ani. Efectivul mediu de deţinuţi pe anul trecut a fost de 860, iar gradul de ocupare 113%.

”Astăzi sunt închişi 823 de deţinuţi, iar capacitatea legală este 759 de locuri, indicele de supraaglomerare fiind 108,43%. În anul 2015, spre exemplu, aveam şi peste 1.100 de deţinuţi. Supraaglomerarea este acoperită prin suplimentarea numărului de paturi. La Aiud nu sunt deţinuţi care dorm doi într-un pat, iar în celule se află între două şi 12 persoane”, a spus Nicoleta Mătărîngă.

La nivel naţional, gradul de ocupare a închisorilor este de 145,16%, potrivit Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Aiud a spus că nu ştie câţi deţinuţi ar fi eliberaţi dacă proiectul privind graţierea ar intra în vigoare.

”Deocamdată nu ştim precis la ce se face referire şi, de aceea, nu avem cum să ştim şi cum să facem o evaluare. Până nu apar normele nu vă pot da o cifră câţi din Aiud s-ar încadra”, a spus Nicoleta Mătărângă.

Deţinuţii servesc trei mese pe zi, dimineaţa fiind hrană rece, la amiază două feluri de mâncare caldă, iar seara un singur fel cu carne de pui sau de porc.

"Am reuşit să achiziţionăm mai multe ustensile cu care se prepară hrana deţinuţilor şi a crescut simţitor şi calitatea şi timpul de pregătire al hranei. Am încercat diversificăm produsele pe care le achiziţionăm, cu care se prepară hrana”, a mai spus Nicoleta Mătărîngă.

Potrivit raportului anual, în 31 decembrie 2016, la Penitenciarul Aiud erau condamnate 185 (21,79 %) pentru furt calificat, 261 (30,74 %) pentru omor, 155 (18,25 %) pentru tâlhărie, iar un număr de 248 (29,21 %) pentru săvârşirea altor infracţiuni.

La sfârşitul anului, era închis un minor ( 0,11%), 61 de tineri (7,18%), 784 de persoane între 21 şi 60 de ani (92,34%) şi trei persoane peste 60 de ani (0,35 %).

Totodată, anul trecut, dreptul la încheierea unei căsătorii a fost acordat ca urmare a solicitărilor pentru 17 deţinuţi, care au beneficiat şi de câte o vizită intimă în spaţiul anume destinat, cu durata de 48 de ore.

Anul trecut au existat două decese, în urma unui suicid şi a unui stop cardio-respirator.

Penitenciarul Aiud este unul de maximă siguranţă, iar deţinuţii cu regimuri mai uşoare sunt transferaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici