Peste jumătate din cazurile de urgenţă din 2011 au fost asociate consumului de etnobotanice

Consumul de substanţe noi cu proprietăţi pshioactive, etnobotanice, reprezintă o problemă pentru secţiile de primiri urgenţă în majoritatea judeţelor, în 54,1% dintre cazurile de urgenţă înregistrate în 2011 fiind raportat un astfel de consum, rezultă din Raportul anual prezentat joi de Agenţia Naţională Antidrog.

266 afișări
Imaginea articolului Peste jumătate din cazurile de urgenţă din 2011 au fost asociate consumului de etnobotanice

Peste jumătate din cazurile de urgenţă din 2011 au fost asociate consumului de etnobotanice (Imagine: Vasile Magadean/ Mediafax Foto)

Raportul naţional privind situaţia drogurilor prezentat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) arată că în majoritatea judeţelor, la nivelul secţiilor de primiri urgenţă se menţine o problematică semnificativă cauzată de consumul de substanţe noi cu proprietăţi pshioactive (SNPP).

"În peste jumătate (54,1 la sută) dintre cazurile de urgenţă înregistrate în anul 2011 a fost raportat un asemenea tip de consum. (..) Deşi creşterea ponderii cazurilor de urgenţă direct asociate consumului de astfel de substanţe nu este semnificativă în anul de referinţă, corelaţiile care apar între cazurile de urgenţă datorate policonsumului în care sunt prezente şi SNPP, în combinaţie cu alte substanţe psihoactive, precum şi cu cele în care diagnosticul de urgenţă este indus indirect de efectele consumului acestora (alte diagnostice - leziuni sau traumatisme produse prin autoleziune, accidente şi alte cauze externe) determină ca dimensiunea problematicii consumului de SNPP să fie mai mare în anul 2011, comparativ cu anul anterior. Se constată o creştere semnificativă a consumului injectabil (simplu sau mixt)", se arată în raport.

Pe de altă parte, specialiştii confirmă tendinţa de scădere a ponderii cazurilor de urgenţă determinate de consumul de heroină, opiacee (intoxicaţii, supradoză, sevraj).

Potrivit documentului elaborat de ANA, comparativ cu anii anteriori se remarcă o creştere a deceselor indirect asociate consumului de droguri, concomitent cu scăderea cazurilor de decese direct asociate consumului de droguri.

În Raportul anual se mai arată că anul trecut, în regim ambulatoriu şi de internare au fost asistate 3.362 de persoane, dintre care 2.168 pentru droguri ilicite şi SNPP.

Principalele tipuri de substanţe pentru care s-a solicitat asistenţă sunt: SNPP, heroina, hipnoticele şi sedativele şi canabisul. SNPP reprezintă şi cel mai frecvent menţionat drog secundar.

"În 2011, pentru prima dată în ultimii 10 ani, proporţia cazurilor admise la tratament pentru consum de opiacee a înregistrat cea de-a doua valoare din numărul total de cazuri, SNPP reprezentând drogul principal pentru care consumatorii au solicitat asistenţă. Ca distribuţie teritorială, deşi încă admiterea la tratament pentru consumul de opiacee rămâne concentrată în zona Capitalei, se înregistrează, la valori mici, o răspândire teritorială a acestui tip de consum, iar zonele cu cel mai mare risc (ca număr de cazuri înregistrate) se conturează în jurul marilor centre universitare sau judeţe de graniţă", rezultă din raport.

Deşi populaţia majoritară în serviciile de asistenţă este reprezentată de persoanele de sex masculin, începând cu anul 2007 specialiştii semnalează o uşoară tendinţă de creştere a proporţiei pentru persoanele de sex feminin.

Cei mai mulţi consumatori au declarat un debut în consum între 15-19 ani, predominând consumul zilnic, prin injectare.

În privinţa duratei, pentru SNPP, marea majoritate a cerut asistenţă după aproximativ un an de consum, în timp ce pentru opiacee se solicită tratament după o perioadă mare de consum.

În ceea ce priveşte statusul economic şi educaţional al persoanelor aflate în tratatement, acestea sunt, în general, persoane fără venit, inactive economic, cu un nivel de educaţie scăzut sau foarte scăzut, care locuiesc împreună cu familia, ca locuinţă stabilă şi care au solicitat asistenţă din iniţiativă proprie sau care au fost trimise de către specialişti din sistemul de sănătate, preponderent din serviciile de urgenţă sau alte secţii ale unităţilor medicale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici