Peste o mie de produse de sânge, cerute zilnic de 50 de spitale din Capitală

Centrul de Trasfuzie Bucureşti primeşte zilnic peste o mie de cereri pentru diverse produse din sânge, de la 50 de spitale, dar numai jumătate din solicitări poate fi onorate şi asta numai pentru urgenţele medicale, a declarat, joi, agenţiei MEDIAFAX, Mihaela Hoinărescu, directorul unităţii.

1 afișare
Imaginea articolului Peste o mie de produse de sânge, cerute zilnic de 50 de spitale din Capitală

Peste o mie de produse de sânge, cerute zilnic de 50 de spitale din Capitală

''Pentru a onora cererea tuturor spitalelor am avea nevoie de minimum 500 de donatori pe zi, iar noi avem puţin peste un sfert din necesar, adică în jur de 150. Chiar dacă numărul donatorilor a crescut în acest interval, cu aproximativ 5 la sută, ponderea este nesemnificativă comparativ cu nevoile spitaleleor'', a completat directorul.

Mihaela Hoinărescu a ţinut să precizeze că sângele nu este un medicament ce poate fi achiziţionat de farmacii, ci un produs obţinut şi stocat numai prin bunăvoinţa oamenilor. ''Nu avem donatori, nu avem sânge, aşa cum dacă nu avem donatori de organe, nu facem transplant. Atunci când suntem acuzaţi că nu livrăm sânge, să ştiţi că nu o facem pentru că semenii noştri nu au donat. Repet, donarea de sânge nu ţine nici de ministru, nici de manager, nici de medic, ci de fiecare dintre noi'', a completat Hoinărescu.

Potrivit directorului Centrului de Transfuzie Bucureşti, de multe ori, spitalele din Capitală sunt ajutate cu sânge recoltat în alte centre cum ar fi Piteşti, Slobozia, Brăila sau Câmpulung. Un Ordin al ministrului Sănătăţii a interzis recoltarea de sânge în spital, această operaţiune fiind posibilă numai în centrele de transfuzie. Totuşi, sunt unele spitale mari unde ar trebui reînfiinţate centrele de transfuzie pentru că, oricum, de multe ori centrele din ţară trimit sânge sau diverse produse direct unităţilor sanitare'', a adăugat Hoinărescu.

Directorul a mai spus că, în intervalul 29 octombrie-2 noiembrie, Centrul va declanşa o campanie de donare de sânge în Universitatea Bucureşti şi Facultatea de Medicină Generală. "Facem apel la toţi cei care pot dona să nu ezite să facă un astfel de gest. Iar cei care critică lipsa sângelui, să vină primii să doneze'', a conchis directorul.

În septembrie, Ministerul Sănătăţii Publice informa că aproape 1 la sută din populaţia generală a României a donat sânge în 2006, adică 15 donări la o mie de locuitori, acestea acoperind mai puţin de jumătate din cantitatea solicitată de unităţile sanitare pe parcursul a 12 luni.

Potrivit datelor centralizate la Ministerul Sănătăţii Publice, în 2006 au fost recoltate 326.153 unităţi de sânge total şi 2.322 de afereze. Raportat la 2005, anul trecut s-a înregistrat o scădere cu 7,5 la sută pentru donarea de sânge total şi o creştere cu 43,5 la sută pentru donarea prin procedura de afereză. Solicitările spitalelor sunt onorate diferit de la o zonă la alta, în 2006, 43.802 unităţi de sânge total fiind trasferate între centrele de transfuzie sanguină.

Solicitarea cea mai mare de sânge şi componente sanguine este înregistrată în Capitală. Astfel, aproape 30 la sută din cererea pe ţară la concentrat eritorcitar, 35 din cererile pe ţară la plasmă proaspătă congelată şi aproape jumătate din cererea pe ţară pentru concentrat trombocitar sunt pentru Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici