Peste o tonă de muniţie de război este găsită anual în zona Bucureşti-Ilfov, în urma săpăturilor de pe şantiere de construcţii

În zona Capitalei şi în judeţul Ilfov este găsită, anual, în medie, peste o tonă de muniţie neexplodată, în majoritatea situaţiilor fiind vorba de grenade, obuze şi chiar bombe de aviaţie, cele mai multe descoperite în urma săpăturilor pentru ridicarea de locuinţe ori clădiri de birouri.

1732 afișări
Imaginea articolului Peste o tonă de muniţie de război este găsită anual în zona Bucureşti-Ilfov, în urma săpăturilor de pe şantiere de construcţii

Peste o tonă de muniţie de război este găsită anual în zona Bucureşti-Ilfov (Imagine> Zoltan Racz/ Mediafax Foto)

Intervenţia în astfel de situaţii este făcută de pompierii de la Detaşamentul Pirotehnic de la Unitatea Specială de Intervenţii din Ciolpani, anual aceştia fiind chemaţi, în medie, la 70 de misiuni, cele mai multe în zona Bucureşti-Ilfov.

Pompierii de aici susţin că ridică, anual, peste o tonă de muniţie de război din Bucureşti şi judeţul Ilfov, misiunile lor fiind în special la şantiere unde se fac săpături pentru ridicarea de cartiere ori clădiri de birouri.

“Detaşamentul Pirotehnic participă în medie la aproximativ 70 de misiuni pe an. Municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov, fiind zone puternic dezvoltate din punct de vedere economic, în care se construieşte foarte mult, numărul de elemente de muniţii care se descoperă şi sunt ridicate de echipele pirotehnice poate ajunge şi la o tonă anual pe timpul lucrărilor de şantier. Predominante sunt muniţiile de artilerie, dar se descoperă si muniţii de infanterie şi chiar de aviaţie. O altă cauză care stă la baza numărului mare de muniţii descoperite în această zonă este bombardarea intensă şi luptele care au avut loc în timpul celor două războaie mondiale”, se notează într-un răspuns pentru agenţia de presă MEDIAFAX.

În cazul unui astfel de apel, după localizarea elementului de muniţie, se face identificarea tipului şi provenienţei acestuia. Dacă nu există pericol de explozie în timpul manipulării, muniţia este ridicată, transportată şi depozitată pentru distrugere în poligoane sau pe terenuri special amenajate. În alte cazuri, se poate trece direct la distrugere.

“În unele situaţii când muniţia este foarte periculoasă sau într-o stare avansată de degradare şi poate pune în pericol viaţa pirotehniştilor sau a populaţiei civile, comandantul echipei pirotehnice poate lua decizia de a o distruge la locul descoperirii prin luarea unor măsuri suplimentare de limitare a efectelor exploziei.”, mai susţin pompierii de la Unitatea Specială din Ciolpani.

Terenuri amenajate pentru distrugerea unor astfel de muniţii sunt în judeţele Prahova şi Buzău.

Printre decoperirile recente în acest caz se numără şi un subdepozit de artilerie, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, descoperit în curtea unei fabrici din zona de sud a Capitalei.

“O misiune deosebită în urma căreia a rezultat o cantitate foarte mare de muniţie s-a desfăşurat la un operator economic din sudul Capitalei, unde în urma unor lucrări de săpătură a fost descoperită o cantitate foarte mare (sute de elemente) de muniţii de artilerie rămase neexplodate dintr-un subdepozit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După analiza situaţiei s-a luat decizia de întrerupere temporară a lucrărilor în zona respectivă şi în colaborare cu alte forţe de ordine publică (poliţie/jandarmi) s-a executat transportul în condiţii de siguranţă la depozitul unităţii în vederea distrugerii ulterioare”, mai susţin lucrătorii de la Detaşamentul Pirotehnic.

Pompierii dau şi exemplul unei bombe de aviaţie de 100 de kilograme, cu trotilul activ, găsită la începutul lunii noiembrie în judeţul Galaţi.

"Gradul ridicat de dificultate a fost reprezentat de faptul că muniţia a fost descoperită încastrată într-un element de construcţie dintr-o zonă populată. După cercetarea şi identificarea la faţa locului s-a constatat că bomba era echipată cu focoase electrice (care prezintă un risc de iniţiere mai scăzut la manipulare şi transport) şi s-a luat decizia de degajare, ridicare şi transport în vederea distrugerii, în detrimentul distrugerii pe loc, care ar fi reprezentat un risc mai ridicat şi pagube materiale", declară pompierii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici