Petrariu: Joi se decide dacă sindicaliştii de la RATB fac grevă de solidaritate

Preşedintele Uniunii sindicatelor din transportul public local, Vasile Petrariu, a declarat că joi, după ce Guvernul va stabili măsurile de austeritate, se va decide dacă sindicaliştii vor intra în grevă, nefiind încă stabilită data de către Metrorex şi RATB.

43 afișări
Imaginea articolului Petrariu: Joi se decide dacă sindicaliştii de la RATB fac grevă de solidaritate

Petrariu: Joi se decide dacă sindicaliştii de la RATB fac grevă de solidaritate (Imagine: Andrei Moise/Mediafax Foto)

"Dacă nu vor fi afectaţi de reducerea salariilor, sindicaliştii Uniunii sindicatelor din transportul public vor face grevă o zi, pe 1 iunie, în semn de solidaritate cu cei care vor intra în grevă pe 31 mai. Dacă li se vor tăia veniturile, ei vor opri activitatea pe termen nedeterminat", a explicat Petrariu.

Liderul sindical a subliniat că nu e nimic hotărât.

Petrariu reprezintă 4.000 de sindicalişti din cei 11.500 ai RATB, respectiv pe cei care lucrează în transportul electric: tramvaie şi troleibuze.

Potrivit acestuia, joi vor decide atât Uniunea, cât şi sindicaliştii de la Metrorex dacă vor intra în grevă.

Vineri, liderul sindical Vasile Petrariu afirma că sindicaliştii vor decide miercuri, în urma adoptării de către Guvern a măsurilor de austeritate, dacă fac grevă de o zi de solidaritate sau pe termen nedeterminat.

"Vom vedea dacă Ordonanţa Guvernului privind măsurile de austeritate ne va afecta în mod direct sau nu ne vor fi tăiate salariile cu 25 la sută. Oricum vom face grevă generală de o zi, chiar dacă nu ne taie salariile. Şi cei de la Metrorex, şi de la CFR vor decide în urma apariţiei ordonanţei. Este posibil să asigurăm o treime din transport în ziua protestului sau să facem grevă doar câteva ore", susţinea Petrariu.

Preşedintele Confederaţiei Meridian, Ion Popescu, a declarat la finalul discuţiilor de joi de la Ministerul Finanţelor, că CFR-iştii vor opri trenurile intrând în grevă generală din 31 mai, nemulţumiţi de scăderea cu 25 la sută a salariilor.

Popescu spunea că liderii sindicali de la Metrou şi transportul public se gândesc să ia aceeaşi decizie din 31 mai.

Sindicatele au anunţat ca vor face grevă generală în 31 mai, sindicaliştii din învăţământ afirmând că, în cazul lor, această dată va marca debutul grevei pe termen nelimitat.

Preşedintele alianţei Sed Lex Vasile Marica a declarat, luni, că greva generală din administraţie ar putea avea loc în ziua asumării răspunderii Guvernului sau în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură în Parlament, putând astfel fi decalată faţă de ziua de 31 mai în care toţi bugetarii ameninţă cu greva.

Vasile Marica a precizat că, dacă greva din administraţie va avea loc în ziua moţiunii sau în ziua asumării răspunderii pentru măsurile impuse de acordul cu FMI, aceasta ar însemna un semnal foarte clar pentru guvernanţi.

"E posibil ca asumarea să aibă loc luni, pe 31 mai, şi atunci greva va fi în ziua anunţată sau e posibil să aibă loc vineri şi atunci o să o decalăm cu trei zile. Sindicaliştii din administraţie nu fac grevă pe termen nelimitat, ci doar se solidarizează cu profesorii o zi", a precizat Marica.

Liderul PSD Victor Ponta a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii sindicatelor, că social-democraţii şi reprezentanţii sindicali au stabilit o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor şi acţiunilor de stradă.

"Ne-am însuşit din punct de vedere parlamentar toate criticile pe care sindicatele le-au făcut faţă de propunerile preşedintelui Traian Băsescu şi ale Guvernului, şi anume tăierea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de şomaj cu 15% şi celelalte. Suntem de acord să susţinem din punct de vedere politic şi parlamentar aceste revendicări ale sindicatelor pe care le considerăm îndreptăţite şi corecte", a anunţat Victor Ponta.

El a mai spus că, în momentul în care Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege care include aceste măsuri, PSD va depune o moţiune de cenzură care va conţine revendicările sindicatelor, alături de alte puncte specifice unui partid social-democrat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici