Petre Daea a vizitat standurile şi a mâncat fasole cu ciolan la târgul AgriCultura de la Brăila. Ministrul a vrut o porţie de fasole pe drum, pe care a insistat să o plătească

Ministrul agriculturii Petre Daea a participat, joi, la târgul anual AgriCultura din Brăila, unde a vizitat toate standurile participanţilor şi i-a încurajat pe români să cumpere produse autohtone, dându-se pe el drept exemplu, care a cumpărat produse de meşteşugari şi a mâncat fasole cu ciolan. De asemenea, ministrul a anunţat că subvenţiile pentru agricultură vor fi achitate luna viitoare, după data de 16 octombrie, Guvernul având banii pregătiţi.

639 afișări
Imaginea articolului Petre Daea a vizitat standurile şi a mâncat fasole cu ciolan la târgul AgriCultura de la Brăila. Ministrul a vrut o porţie de fasole pe drum, pe care a insistat să o plătească

Petre Daea a vizitat standurile şi a mâncat fasole cu ciolan la târgul AgriCultura de la Brăila

Petre Daea stat de vorbă cu expozanţii şi cu vizitatorii târgului anula organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură din Brăila.

Întrebat despre dublul standard în ceea ce priveşte alimentele din Vestul şi din Estul Europei, Daea a declarat că „reglementările europene vor fi clar stabilite”.

„Dublul standard se rezolvă aşa cum am spus-o de fiecare dată şi, iată, Comisia aşa acţionează, printr-o reglementare la Uniunea Europeană. Iar Comisia şi comisarii care răspund de acest domeniu lucrează în acest sens pentru a găsi o reglementare unitară la nivelul Comisiei Europene pentru că vorbim de o piaţă unică, cu reglementări unice. Aceste reglementări europene vor fi clar îndeplinite”, a declarat ministrul Petrea Daea.

Agricultorii l-au întrebat pe ministrul Daea ce se va întâmpla cu salariile din agricultură în contextul în care Guvernul a promis numeroase creşteri salariale în domeniul bugetar.

„Sigur că sunt preocupări de o parte şi de alta. Fiecare îşi caută rostul şi câştigul. Nu este vorba de a ţine pasul. Aici este vorba de a-şi păstra activitatea fiecare şi a găsi în domeniul lui câştig pe măsura posibilităţilor pe care le are fiecare. În acest sens, am putut vedea oamenii care s-au prezentat cu produse şi rugau ca să fie cât mai multe târguri, în aşa fel încât să aibă consumatori cât mai mulţi şi vânzări cât mai mari. V-aş îndemna şi pe dumneavoastră - şi, încă o dată, vă mulţumesc pentru efortul pe care îl faceţi - haideţi să consumăm româneşte şi atunci câştigăm toţi”, a precizat Petrea Daea.

La finalul vizitei, Petre Daea a primit mai multe cadouri de la expozanţi şi a mâncat fasole cu ciolan, insistând să plătească pentru porţia primită.

„Auziţi, eu o să merg până la Suceava şi în maşină vreau să mănânc, să-mi daţi şi mie o porţie, să-mi spuneţi cât e, altfel nu iau. Să îmi puneţi şi mie o porţie de fasole”, a spus Daea.

Târgul AgriCultura a ajuns la ediţia cu numărul 21 şi se desfăşoară de joi până duminică pe platforma complexului comercial Brăila Mall.

La eveniment participă peste 50 de firme cu activităţi în agricultură. Participanţii expun utilaje agricole şi instalaţii pentru irigat, material săditor, substanţe pentru fertilizarea şi protecţia plantelor şi tehnologii de ultimă generaţie.

De asemenea, la AgriCultura sunt prezenţi horticultori, cercetători, meşteşugari, dealeri de maşini de teren şi de transport mărfuri şi reprezentanţii asociaţiilor şi cooperativelor agricole, ai băncilor şi ai firmelor din domeniul HoReCa.

Petre Daea: Plăţile pentru subvenţii agricole vor fi făcute după 16 octombrie

Ministrul agriculturii Petrea Daea a anunţat, joi, la Brăila, că subvenţiile pentru agricultură vor fi achitate luna viitoare, după data de 16 octombrie, Guvernul având banii pregătiţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Este pentru prima dată când s-au depus cererile pentru subvenţii, an agricol 2017-2018, până la 15 mai. Suntem singura ţară din Uniunea Europeană care am încheiat această operaţiune pe data de 15 mai. Celelalte ţări au solicitat prelungire. Noi am făcut acest lucru pentru a da posibilitatea ca începând de la 1 iulie până la 1 octombrie să putem realiza controalele în teren, iar acum, când vă vorbesc, se realizează ultimele operaţiuni în această porţiune administrativă, în această activitate de control, în aşa fel încât pe data de 16 octombrie să dăm drumul la plăţi. Pentru aceasta, pentru 16 octombrie avem banii în bugetul Ministerului Agriculturii. Prin rectificarea din Guvern ni s-a acordat întreaga sumă, în aşa fel încât să putem acorda subvenţii”, a declarat ministrul Petrea Daea.

Ministrul Petrea Daea a făcut anunţul în timpul unei vizite în judeţul Brăila, demnitarul adăugând că România stă foarte bine şi în ceea ce priveşte atragerea de fonduri europene pentru activităţi în zona rurală.

„Din FEGA, Fondul European din care se accesează sumele pentru plata pe suprafaţă, România a accesat din program 99,03%, fără precedent. Tot fără precedent este că am accesat de la Uniunea Europeană fondurile alocate României şi întrezărim ca până la sfârşitul anului, în agricultura ţării, să putem introduce sume de la Uniunea Europeană în valoare de 3,2 miliarde euro. Aceşti bani sunt destinaţi, pe de o parte, fermierilor, pe de altă parte, zonei rurale, în aşa fel satul românesc să fie altfel, în aşa fel încât randamentele la unitatea de suprafaţă în agricultură să crească ca să poată să beneficieze de câştiguri suplimentare şi un confort financiar rezonabil al fermierilor”, a spus Petrea Daea.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici