Petre Tobă, martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, despre promovările în IGPR: Nu cred că pot fi influenţate politic

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a declarat, la termenul de vineri, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este cercetat pentru fapte de corupţie, că nu a discutat niciodată cu fostul parlamentar despre promovarea în funcţie a fostului şef IPJ Prahova, Viorel Dosaru.

346 afișări
Imaginea articolului Petre Tobă, martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, despre promovările în IGPR: Nu cred că pot fi influenţate politic

Petre Tobă, martor în dosarul lui Sebastian Ghiţă, despre promovările în IGPR: Nu cred că pot fi influenţate politic

Fostul ministru de Interne, Petre Tobă, a fost audiat în calitate de martor, vineri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul în care Sebastian Ghiţă este cercetat pentru dare de mită, folosire, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, şantaj, cumpărare de influenţă, dar şi de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Petre Tobă a avut calitatea de preşedinte al comisiei de examinare când fostul şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru, a fost examinat pentru promovarea în această funcţie. În această cauză, Viorel Dosaru este acuzat de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii. Potrivit DNA, în schimbul informaţiilor nedestinate publicităţii pe care le-a obţinut, Sebastian Ghiţă a promis, pe de o parte, lui Dosaru Viorel că îl va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere.

„Comisia era numită prin ordin al ministrului. Eu am fost preşedinte şi doi adjuncţi ai şefului. Comisia publica un anunţ prin care informa toţi poliţiştii că se scoate la concurs. Îmi aduc aminte că a fost vorba despre un examen. Nu a avut contracandidat. Domnul Dosaru a fost singurul care s-a inscris pentru inspector-şef. Membrii Comisiei au elaborat subiectele în dimineaţa examenului. Imediat după, s-a trecut la examinarea propriu-zisă. Membrii comisiei i-au adresat întrebări. Răspunsurile au fost notate, la final făcându-se o medie. Preşedintele nu acorda nota şi nu punea întrebări. Cred că au fost solicitări de clarificări. Se înregistra video şi audio. Eu, personal, nu cred că deciziile pot fi influenţate politic”, a declarat fostul ministru în faţa magistraţilor.

Întrebat de către magistraţi dacă ştie să se fi intervenit asupra promovării în funcţie a lui Viorel Dosaru, Petre Tobă a răspuns: „Nu. Nu s-a făcut. S-a făcut pe baza competenţelor sale. Îmi aduc aminte că Viorel Dosaru era unul dintre inspectorii buni la nivel naţional. A fost lucrător operativ, la municipiu, la inspectorat. Ştiu că era împuternicit şi rezultatele bune l-au făcut să fie apreciat”.

De asemenea, acesta a mai spus în sala de judecată că nu a discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre Viorel Dosaru: „Nu am avut niciodată cu acesta discuţii pe tema acestui subiect”.

„Nu pot să zic că ne cunoşteam personal (cu Sebastian Ghiţă, n.r.) În calitatea să oficială de deputat ne-am întâlnit cred că de două sau de trei ori la activităţi oficiale. (...) Nu, nu am avut impresia asta în legătura cu vreo atitudine părtinitoare din partea celor doi membri din comisie cu privire la Dosaru Viorel. Mai mult, îmi aduc aminte că unul din membrii comisiei a fost înlocuit chiar cu o zi înainte sau în acea dimineaţă, întrucât titularul se afla în concediu de odihnă”, a mai spus Petre Tobă.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost trimis, în 2016, în judecată de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii şi conducerea unei maşini fără permis.

Alături de Sebastian Ghiţă au mai fost trimişi în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, sub acuzaţiile de luare de mită şi folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, Viorel Dosaru la data faptelor şef al IPJ Prahova, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influenţă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii, Constantin Ispas, ofiţer de poliţie şi Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti pentru săvârşirea infracţiunilor de cercetare abuzivă şi folosirea de informaţii care nu sunt destinate publicităţii.

În rechizitoriul procurorilor se arată că “în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Ghiţă Sebastian Aurelian”.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul unor cercetări asupra unor persoane fizice sau juridice, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărire penală.

“Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpaţii Tudose Liviu Mihail şi pe Dosaru Viorel să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală”, mai arată rechizitoriul DNA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici