Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru schimbarea din funcţii

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, şi secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu, şeful Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică, au fost propuşi pentru schimbarea din funcţii, cererile de demitere a acestora fiind trimise la Guvern, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

179 afișări
Imaginea articolului Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru schimbarea din funcţii

Petre Tobă şi Dan Fătuloiu, propuşi pentru schimbarea din funcţii

Sursele citate au precizat că Petre Tobă era propus pentru schimbarea din funcţia de şef al Poliţiei Române încă de săptămâna trecută, în urma scandalului de la Piatra Neamţ.

Cererea de schimbare din funcţie a lui Tobă a fost trimisă la Guvern încă de marţea trecută.

În locul lui Petre Tobă ar urma să fie numit Ioan Dascălu, ataşatul de Interne la Ambasada României din Marea Britanie, potrivit surselor citate.

Înlocuitorul lui Fătuloiu ar urma să fie Liviu Popa, şeful Direcţiei Generale Anticorupţie.

Potrivit articolului 8 din Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei Române este condus de un inspector general numit prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului de Interne, după consultarea Corpului Naţional al Poliţistilor.

Numele secretarului de stat în MAI Dan Fătuloiu este legat de cel mai mare scandal de corupţie din Poliţie.

Dan Fătuloiu, alături de fiul său, Alexandru (administrator a şase firme-n.r.), l-a denunţat pe omul de afaceri Cătălin Chelu că a vrut să-l mituiască, în schimbul rezolvării favorabile a celor 48 de dosare penale în care omul de afaceri este cercetat. Valoarea mitei se ridică la un milion de euro.

Secretarul de stat Dan Fătuloiu i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, marţea trecută, demiterea şefului Poliţiei Române, Petre Tobă. Fătuloiu declara, săptămâna trecută, pentru Gândul, că dacă Igaş nu îl demite pe Tobă, el îşi va da demisia.

Fătuloiu mai spunea că Petre Tobă a adus Poliţia Română la nivelul de acum zece ani.

Cererea de demitere a şefului IGPR a venit în urma scandalului de la Piatra Neamţ, în urma căruia s-a pus problema demiterii şi şefului IPJ Neamţ, Aurelian Şoric.

Dan Fătuloiu a mers la Piatra Neamţ în urma atacului lui Cristian Chilat asupra fraţilor Gheorghiţă şi Bogdan Mararu, cunoscuţi membri ai lumii interlope şi i-a propus ministrului de Interne, Traian Igaş, schimbarea din funcţie a lui Aurelian Vasea Şoric, pentru management defectuos.

  • Petre Tobă

Chestorul principal de poliţie Petre Tobă a fost numit la conducerea Poliţiei Române în ianuarie 2009, la propunerea ministrului de atunci al Internelor, Gabriel Oprea. Tobă a ocupat funcţia în mandatele miniştrilor Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Dan Nica, Vasile Blaga şi Traian Igaş, actualul titular al portofoliului Internelor.

Din octombrie 2007 şi până în ianuarie 2009, Tobă a fost adjunct al şefului Poliţiei Române.

Anterior, Petre Tobă a fost director general adjunct al Poliţiei Capitalei, între 2005 şi 2007, prim-adjunct al şefului Poliţiei Capitalei, în perioada 2004-2005, adjunct al directorului general şi şef al Direcţiei Poliţiei de Sigurantă Publică din Poliţia Capitalei, între 2003 şi 2004.

În perioada 2002 - 2003, Petre Tobă a fost şef al Direcţiei Străini - Probleme de Migraţie din Direcţia Generală de Evidenţă Informtizată a Persoanei, între 2000 şi 2002 a ocupat funcţia de şef al Secţiei 10 Poliţie din Capitală, între 1994 şi 2000 a fost şeful Biroului Ordine Publică de la Secţia 8 Poliţie din Bucureşti, iar în intervalul 1990 - 1994 a fost ofiţer operativ pe linie de judiciar şi ordine publică, în cadrul Poliţiei Municipiului Bucureşti.

  • Dan Fătuloiu

Chestorul şef de poliţie Dan Valentin Fătuloiu a fost numit la conducerea Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) în octombrie 2009, la propunerea ministrului Vasile Blaga.

Ulterior, în iulie 2010, după ce Guvernul a decis reducerea numărului secretarilor de stat, Blaga anunţa că Fătuloiu este unul din cei trei secretari de stat care rămân în funcţii.

Blaga declara atunci că Dan Valentin Fătuloiu va deveni "un fel de şef de stat major al ordinii publice", care să coordoneze celelalte trei arme din subordinea MAI - Poliţia, Jandarmeria şi Poliţia de Frontieră.

Chestorul Dan Fătuloiu a ocupat, în trecut, funcţia de şef al Poliţiei Române şi şef al Poliţiei Capitalei.

Fătuloiu a fost, din 1994 până în 1997, inspector şef la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa, după care, din 1997 până în 2000, inspector şef la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

În 2000 devine şef al Poliţiei Capitalei de unde, în 2004, ajunge director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române. Un an mai târziu devine inspector general al Polţiei Române, funcţie din care pleacă, în 2007, devenind şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii, cu funcţie de ministru-consilier.

  • Ioan Dascălu

Comisarul şef Ioan Dascălu (40 de ani) este ataşatul de interne al Ambasadei României la Londra.

În perioada 2008-2009, Ioan Dascălu a fost ataşat adjunct de interne al Ambasadei României la Londra, după ce în 2006-2007 a fost şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Timiş. A fost cunoscut drept primul şef al IPJ Timiş care nu a terminat Academia de Poliţie. Anterior, el a ocupat funcţia de şef al IPJ Arad.

Dascălu a lucrat timp de trei ani (2000-2002) în Kosovo, în cadrul misiunii de menţinere a păcii. Pentru o perioadă el a fost comandant adjunct al Poliţiei din Kosovo.

Dascălu a absolvit mai multe cursuri în ţară şi străinatate, dintre care unele organizate de FBI. Comisarul şef a terminat două facultăţi - Hidrotehnica la Timişoara şi Ştiinte Economice la Arad.

  • Liviu Popa

Chestorul Liviu Popa, actualul şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), în vârstă de 42 de ani, s-a născut în judeţul Bihor, este căsătorit şi are doi copii. El a fost numit în funcţie în octombrie 2009. Anterior, el a fost şef al IPJ Bihor, între 2005 şi 2009.

În perioada 2003-2005, Liviu Popa a fost detaşat la Parchetul Naţional Anticorupţie - Secţia Oradea, iar între 1998 şi 2003 a fost ofiţer la Biroul Poliţiei Economico-Financiare din Poliţia Municipiului Oradea.

El şi-a început cariera în poliţie în 1995, ca ofiţer la Serviciul pentru Combaterea Criminalităţii Economico-Financiare din IPJ Bihor.

Popa a terminat Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" din Capitală în 1995, după care a urmat cursuri postuniversitare de drept civil la Cluj. El are şi un doctorat la Academia de Poliţie, absolvind în 2009 şi Universitatea Naţională de Apărare "Carol I".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici