PF Daniel, despre Teoctist, la şapte ani de la moarte: A fost o lumină pentru cler şi popor

Sute de credincioşi, membri ai Sfântului Sinod, măicuţe din mai multe mănăstiri din ţară, preoţi de mir şi membri ai familiei fostului patriarh Teoctist, au participat, miercuri, la comemorarea a şapte ani de la moartea acestuia - numit de PF Daniel "o lumină pentru cler şi popor".

203 afișări
Imaginea articolului PF Daniel, despre Teoctist, la şapte ani de la moarte: A fost o lumină pentru cler şi popor

PF Daniel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

După slujba parastasului, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), PF Daniel, a anunţat lansarea volumului "Patriarhul Teoctist. In memoriam, 2007-2014". Volumul a fost realizat de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, fost mare ecleziast al Catedralei Patriarhale, acum Superior al aşezămintelor româneşti de la Ierusalim, Ierihon şi Iordan, şi părintele Mihai Hau, fost consilier cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în prezent consilier patriarhal responsabil cu tipografiile Patriarhiei Române.

"Volumul este o ilustrarea chipului spriritual, luminos şi tânăr al Preaferictului Patriarh Teoctist. În multe din textele pregătite în carte se arată, pe de o parte, solemnintatea slujirii sale ca patriarh, dar şi dificultăţile vremurilor în care a slujit - dificultăţi în timpul comunismului şi chiar în libertarea dezordonată care s-a arătat după 1989. Avem de-a face cu mărturii solemne şi foarte personale. Toate se întregesc şi ne arată chipul luminos, vorba blândă şi sufletul cald al vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist", a spus PF Daniel, cu prilejul lansării volumului.

Patriarhul BOR a vorbit apoi depre cei şapte ani care s-au scurs de la decesul lui Teoctist, dar în care acesta a fost "mereu prezent".

"Au trecut şapte ani de când părintele nostru patriarh a trecut la Domnul. Parcă ieri a fost slujba de înmormântare. Timpul a trecut repede, dar noi l-am simţit mereu aproape, aproape prin mormântul său, care se află aici, pe care îl vedem continuu şi pe care se află o candelă de înviere aprinsă şi multe flori. L-am simţit mereu ca pe un slujitor rugător, luptător şi multîndurător Îl simţim aproape prin toate lucrări pe care Preafericirea le-a făcut şi pe care le numea 'neteziri' ", a mai spus PF Daniel.

Tot PF Daniel a subliniat că Partriarhul Teoctist rămâne aproape prin tot ceea ce a făcut, de la ctitorirea de biserici, la pregătirea profesorilor, introducerea religiei în şcoli şi deschiderea unor noi parohii în ţară şi străinătate.

La sfârşitul ceremoniei de comemorare, familia patriarhului Teoctist a împărţit credincioşilor prăjituri şi pachete cu alimente.

Patriarhul Teoctist a murit la 30 iulie 2007, la vârsta de 92 de ani, în urma unui stop cardiac suferit ca urmare a complicaţiilor apărute după operaţia de prostată la care a fost supus în aceiaşi zi.

Teoctist Arăpaşu a condus Biserica Ortodoxă Română peste 20 de ani, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986. El a fost înmormântat în Catedrala Patriarhală, în partea dreaptă a lăcaşului de cult, alături de alţi trei predecesori ai lui: Miron Cristea (1925-1939), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Nicodim Munteanu (1939-1948) şi Iustin Moisescu (1977-1986).

Perioada în care Teoctist a condus BOR a fost marcată, printre altele, de prima vizită a Papei Ioan Paul al II-lea într-o ţară majoritar ortodoxă, în mai 1999.

Teoctist nu s-a ferit să-şi arate nemulţumirea faţă de încercările de scoatere a icoanelor din şcoli, apreciind că acestea sunt parte a spiritualităţii româneşti.

Pe de altă parte, în mai multe rânduri, tot el a făcut referire şi la construirea Catedralei Mântuirii Neamului. "Acest popor nu mai încape în bisericile din Bucureşti şi aşteaptă cu ardoare, domnule secretar de stat (pentru Culte, Adrian Lemeni - n.r.), începutul Catedralei Mântuirii Neamului. Poate Dumnezeu nu mă va certa aşa de aspru ca să nu văd măcar băţut priponul ... cum se zice. Acestea sunt dorinţe care în asemenea împrejurări se exprimă, dar de data asta se exprimă dintr-o răbdare şi o suferinţă nu a unui om, ci a milioane de români din ţară şi de peste hotare", a fost, astfel, ultima declaraţie a Patriarhului Teoctist pe această temă.

Teoctist a fost preocupat şi de politica externă a României, dezvăluind o atitudine pozitivă faţă de integrarea în Uniunea Europeană şi îndemnându-i pe oameni să nu se teamă de aceasta, întrucât ortodoxia aduce în Europa "valorile sufletului".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici