PF Daniel şi ministrul Daniel Constantin au semnat protocolul privind sprijinirea agriculturii

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au semnat luni seară, la reşedinţa patriarhală, protocolul de colaborare privind promovarea la sate a măsurilor de sprijinire a agriculturii, prin intermediul preoţilor.

993 afișări
Imaginea articolului PF Daniel şi ministrul Daniel Constantin au semnat protocolul privind sprijinirea agriculturii

PF Daniel şi ministrul Daniel Constantin au semnat protocolul privind sprijinirea agriculturii (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Consilierul patriarhal George Grigoriţă a precizat că fiecare eparhie are câte un consilier agricol, silvic şi viticol cu pregătire de inginer şi de teolog, acesta urmând să se ocupe de transmiterea către preoţi a informaţiilor privind acest proiect.

Promovarea informaţiilor în rândul enoriaşilor ar urma să se facă în afara slujbelor religioase.

Obiectivele protocolului vizează informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin susţinerea campaniei "PNDR vine în satul tău", precum şi a altor programe.

Se urmăreşte, de asemenea, promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc, dar şi organizarea de întruniri, seminarii şi simpozioane destinate locuitorilor din zonele rurale şi implicarea acestora în proiecte culturale şi educaţionale cu scopul păstrării conştiinţei şi identităţii româneşti, a anunţat consilierul patriarhal George Grigoriţă, după semnarea protocolului.

Un alt obiectiv este stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii şi comasării terenurilor, cât şi organizarea în parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale, a mai spus consilierul patriarhal.

"Pământul este un dar al lui Dumnezeu, iar omul are responsabilitatea sfântă de a-l proteja şi cultiva. Din acest motiv, colaborarea dintre Biserică şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile este necesară, cu atât mai mult cu cât satul românesc este în prezent îmbătrânit şi sărăcit, având nevoie de o implicare activă a tinerilor în proiectele de dezvoltare rurală. Parohiile ortodoxe s-au implicat dintotdeauna în dezvoltarea satului românesc printr-o activitate spirituală, educaţională, culturală şi socială desfăşurată în comunităţile româneşti din mediul rural, aducând o contribuţie importantă la promovarea şi consolidarea valorilor comunitare autentice", a adăugat George Grigoriţă.

La rândul său, ministrul Agriculturii a mulţumit PF Daniel pentru bunăvoinţa de a semna un protocol foarte important, apreciind ca binecunoscută preocuparea Bisericii pentru promovarea valorilor româneşti.

Ministrul Daniel Constantin a mai spus că protocolul semnat are un rol foarte important şi pentru reducerea migraţiei tinerilor de la sat spre oraş, dar şi în străinătate.

Întrebat ce va face în zonele din Transilvania unde Biserica ortodoxă este minoritară, ministrul a spus că protocolul se referă la toate comunităţile. "Nu aş vrea să legăm acest proiect de slujba religioasă, ci vor fi discuţii ale preoţilor cu enoriaşii în afara acestora, pentru că oamenii merg la biserică nu numai în Sfânta zi de Duminică. Vor fi organizate colocvii pentru infromarea oamenilor. Nu este vorba de resurse foarte importante pentru a fi transmise informaţiile oamenilor", a explicat ministrul.

Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost încheiat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici