Pilot diagnosticat cu malarie, adus de urgenţă de la Bacău la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală

Un pilot care era internat la Spitalul Judeţean Bacău a fost adus de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, după ce a fost diagnosticat cu malarie, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, directorul medical al unităţii sanitare din Capitală, Corneliu Popescu.

1087 afișări
Imaginea articolului Pilot diagnosticat cu malarie, adus de urgenţă de la Bacău la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală

Pilot diagnosticat cu malarie, adus de urgenţă de la Bacău la Spitalul "Victor Babeş" din Capitală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre un pilot de 46 de ani care a fost internat la Spitalul din Bacău. După ce a fost pus diagnosticul, medicii băcăuani au decis transferarea de urgenţă a bărbatului la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale «Victor Babeş» din Capitală. Este al cincisprezecelea caz de malarie internat în Spitalul «Victor Babeş» în 2015", a spus CornCorneliu Popescu

Directorul medical al Spitalului "Victor Babeş" nu a dat alte informaţii medicale în legătură cu starea bărbatului, întrucât aceasta a fost solicitarea familiei pilotului, dar a precizat că 99 la sută din cazurile de malarie internate în unitatea sanitară vin din Africa.

Corneliu Popescu a adăugat că la spital au ajuns anual, în medie, între 30 şi 40 de cazuri de malarie, iar toţi pacienţii internaţi s-au vindecat.

"Rata de supravieţuire în ultimii ani a fost de sută la sută, sigur că depinde de momentul în care este depistată boala şi stadiul acesteia. Noi avem tratamente pentru aceste cazuri, fiind singurul spital de boli tropicale din România. Tratamentele administrate în unitatea sanitară sunt identice cu cele folosite în toate ţările lumii", a mai spus directorul medical.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, pilotul de aviaţie a ajuns în stare gravă la unitatea medicală în cursul serii de luni, după ce a stat acasă cinci zile cu febră şi o stare generală de rău.

În urma investigaţiilor de specialitate făcute, medicii au constatat că bărbatul avea o insuficienţă hepato-renală şi trombocitopenie, fiind suspect, într-o primă fază, de meningo-encefalită.

"Ţinând cont de contextul în care pacientul a ajuns la spital şi de faptul că era pilot de aviaţie şi venea din Mozambic, s-au făcut analize pentru o suspiciune de malarie. Totodată, medicul infecţionist a luat legătura cu specialiştii Spitalului «Dr. Victor Babeş» Bucureşti, obţinând acordul unui transfer la această unitate medicală specializată în tratarea maladiile tropicale", a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al SJU Bacău, Mirela Romaneţ.

În urma testului rapid efectuat de către medici, suspiciunea de malarie s-a confirmat. În consecinţă, pilotul de aviaţie a fost transferat cu elicopterul, în cursul zilei de marţi, la Spitalul "Dr. Victor Babeş" Bucureşti.

Malaria este o boală infecţioasă des întâlnită în zonele tropicale şi subtropicale, care se manifestă prin febră aparută la şapte zile de la prima posibilă expunere. Parazitul malariei este transmis prin înţepătura femelei ţânţarului anofel.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici