Pilotul de raliuri Valentin Banciu, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită

Pilotul de raliuri Valentin Banciu, fost angajat al RAR Hunedoara, trimis în judecată în anul 2013 pentru luare de mită, conflict de interese şi abuz în serviciu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, potrivit unei decizii luate vineri de Curtea de Apel Alba Iulia.

619 afișări
Imaginea articolului Pilotul de raliuri Valentin Banciu, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită

Pilotul de raliuri Valentin Banciu, condamnat la trei ani de închisoare pentru luare de mită (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că Valentin Banciu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată şi conflict de interese, însă sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Potrivit sursei citate, Banciu a fost achitat pentru a treia infracţiune de care era acuzat, respectiv abuz în serviciu.

Valentin Ioan Banciu, inginer la Registrul Auto Român (RAR) Hunedoara, a fost trimis în judecată, în august 2013, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia pentru conflict de interese, luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Anterior, în luna iulie, el fusese arestat preventiv, după câteva luni fiind pus sub control judiciar.

Potrivit Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, procurorii au reţinut la acea dată că Valentin Ioan Banciu, angajat la RAR Hunedoara în funcţia de inginer, deţinea un service auto care funcţiona la domiciliul său din municipiul Hunedoara, fiind administrat de soţia sa. Banciu îi îndruma la service-ul său pe posesorii de autovehicule care se prezentau la RAR Hunedoara, iar un angajat, învinuit şi el în acelaşi dosar, încasa banii indicaţi pentru lucrări, după care şoferii se prezentau din nou la RAR, unde Valentin Banciu le elibera avizul necesar din punct de vedere tehnic.

Conform procurorilor, Banciu proceda în acest mod de aproximativ doi ani şi jumătate - trei ani.

În 29 iulie 2013, contractul individual de muncă la RAR Hunedoara al lui Valentin Ioan Banciu a fost suspendat.

Valentin Banciu are 50 de ani, este de profesie inginer, fiind considerat unul dintre cei mai buni piloţi de raliuri din România. El a debutat în competiţii în 1994, la Braşov, iar de atunci a adunat peste o sută de participări, completându-şi palmaresul cu numeroase trofee, inclusiv cu cel de campion.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici