Pintea: Avem nevoie de un pact al Sănătăţii. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, că este nevoie de un pact al sănătăţii care să depăşească graniţele culorii politice, precizând că proiectele începute trebuie finalizate, atât în sensul registrelor de boală, cât şi al celor de pacienţi.

175 afișări
Imaginea articolului Pintea: Avem nevoie de un pact al Sănătăţii. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice

Pintea: Avem nevoie de un pact al Sănătăţii. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice

„Este nevoie de un pact, este nevoie să finalizăm proiectele începute, vorbeam despre registrele de boală, despre registrele de pacienţi care sunt în implmentare cu finanţare europeană şi care vor asigura o predictibilitate în ceea ce priveşte nevoia de finanţare”, spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a spus despre acest pact că ar trebui să fie unul esenţial, întrucât sănătatea nu trebuie să mai fie un instrument în mâinile politicului. „Acccesul la medicamente depinde şi de finanţare şi de o înţelegere între toţi factorii, astfel încât ceea ce se discută să poată să fie aplicat întocmai în folosul pacientului. Sănătatea să nu mai fie folosită în scopuri politice”, informează ministrul.

Sorina Pintea a mai anunţat şi că, la acest moment, se poartă discuţii la nivelul ministerului în sensul introducerii unor noi molecule inovative. „Avem 21 de molcule pe lista de aşteptare, dar tot industria spunea că este nevoie de o definire foarte clară a clawbackului pentru că a devenit apăsator în acest moment”, a spus ministrul.

Ea a precizat şi faptul că, anul acesta, în Programul naţional de vaccinare a fost introdus şi HPV-ul. „Licitaţia este finalizată. Anul acesta vom putea începe vaccinarea HPV. Un alt pas mare înainte”, declară ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte lipsa unor vaccinuri sau tratamente cu care spitalele româneşti se confruntă, ministrul a identificat şi câteva probleme conexe care duc la aceste lucruri.

„Am identificat de exemplu două citostatice care existau în România, dar spitalele reclamau lipsa nu făcuseră procedurile de achiziţie. La fel serul antiviperin care exista, a expirat la un moment dat în 31 mai, dar nimeni nu s-a gândit să ceară Departamentului de Hematovigilenţă sau productăroului dacă există un termen în care acesta poate fi folosit pentur că ceea ce adusese în România pe piaţă nu corespundea, practic producătorul a retras. Acum avem”, completează ministrul.

Taguri:
pintea,
pact,
sanatate

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici