Pintea: Avem un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru reorganizarea sistemului transfuzional

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a precizat, joi, că pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost pus în transparenţă decizională un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează „baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România”.

118 afișări
Imaginea articolului Pintea: Avem un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru reorganizarea sistemului transfuzional

Pintea: Avem un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru reorganizarea sistemului transfuzional

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, joi, că a fost pregătit un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care se află deja în transparenţă decizională pe site-ul Ministerului Sănătăţii, prin care practic, se pune „baza legală necesară pentru reorganizarea sistemului transfuzional din România”, spune ministrul.

„Mai exact, această Ordonanţă ne va permite să aducem modificări de organizare şi funcţionare a Legii 282 din 2005, privind Organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componentele sanguine de origine umană, precum şi asimilarea calităţii şi securităţii sanitare în vederea utilizării lor terapeutice”, completează Pintea.

Ministrul a mai precizat că pentru reuşita acestui demers, al reorganizării, este nevoie de deschidere.

„Îi rog pe toţi reprezentanţii centrelor de transfuzii şi specialiştii români aflaţi la această întâlnire să aibă toată deschiderea şi să prezinte experţilor străini situaţia reală din centrele de transfuzii, astfel încât soluţiile identificate să rezolve toate problemele cu care ne confruntăm în acest moment”, informează ministrul.

„Am considerat că este o condiţie esenţială prin reuşita acestui demers să realizăm o analiză amănunţită a sistemului transfuzional de astăzi, care să identifice punctele critice pe diverse paliere, cum ar fi resursele, locaţiile, nivelul de dotare, echipamentele existente astăzi în centrele de transfuzii”, completează Pintea.

Pintea a declarat că, întrucât pentru reorganizarea şi modernizarea sistemului este nevoie de fonduri, planul final care va fi agreat va fi finanţat din fonduri europene.

„Ministerul Fondurilor Europene ne va ajuta să accesăm fonduri nerambursabile pentru implementarea acestui plan. Avem nevoie şi cred cu tărie că împreună vom reuşi să aducem sistemul transfuzional din România la nivelul standardelor europene în beneficiul pacienţilor noştri”, precizează aceasta.

Ministrul a precizat în cadrul aceloraşi declaraţii de presă şi faptul că o nouă cerere de finanţare a Ministerului Sănătăţii a fost aprobată.

„Este o cerere de finanţare prin care se finanţează creare şi implementarea unei strategii naţionale de sănătate pe următoare etapă de programare, întocmirea planurilor regionale, cele care au mai rămas de sintetizat. Valoarea proiectului este de aproximativ 6 milioane de euro”, informează Pintea.

Ministrul Sănătăţii a spus că are încredere în faptul că vor fi identificate cele mai bune soluţii care să conducă la utilizarea sistemului transfuzional din România: „Şi pentru că e evident că specialiştii au nevoie de date concrete pentru analizarea situaţiei existente, în acest moment, în România, avem un asemenea plan şi vom pune la dispoziţia cuplului de experţi rezultatele auditului realizat de experţii internaţionali în anul 2017, dar şi rezultatele evaluărilor proprii, rezultate în urma inspecţiilor realizate în centrele de transfuzii din ţară”, precirează Pintea.

În contextul reorganizării sistemului transfuzional din România, Pintea a precizat şi faptul că valoarea tichetelor de care donatorii beneficiază ar putea creşte.

„Este o resetare a întregului sistem (...) În România se recompensează acest act. Recompensăm cum ar veni lipsa de la locul de muncă pentru a putea veni la centrul de donare. Am discutat inclusiv creşterea valorii acestor tichete astfel încât să ajungem la o sumă corespunzătoare care să compenseze timpul de muncă pe care îl pierde un donator”, declară ministrul.

Taguri:
oug,
sanatate,
transfuzii

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici