Pintea, în control la Spitalul Judeţean Craiova: Nepricepere şi indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd/ Neregulile găsite de ministrul Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că a găsit la Spitalul Clinic Judeţean din Craiova „o nepricepere şi o indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd”. Ea a spus că două cumputere tomografe sunt nereparate de 2 ani şi că lipsa de comunicare între departamente a dus la o criză de citostatice.

1696 afișări
Imaginea articolului Pintea, în control la Spitalul Judeţean Craiova: Nepricepere şi indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd/ Neregulile găsite de ministrul Sănătăţii

Sorina Pintea, la Spitalul Judeţean Craiova: Nepricepere şi indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, luni, la finalul unei discuţii avute cu şefii de secţii de la Spitalul Judeţean Craiova că din banii alocaţi în acest an pentru achiziţia de aparatură au fost cheltuiţi doar 10%.

„Ministerul Sănătăţii a alocat Spitalului Judeţean Craiova suma de 20 de milioane de lei pentru echipamente şi aparatură medicală. Am vrut să văd în ce stadiu este achiziţia acestor aparate şi cum au fost ele repartizate. Din păcate gradul de cheltuire a banului public este de 10 la sută, s-au cheltuit până acum 2 milioane de lei. Procedurile sunt în curs, eu sper că până la sfârşitul anului aceşti bani se vor cheltui pentru că e vorba de aparate de care are nevoie acest spital”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a dat exemplul a două aparate CT, care sunt stricate de doi ani.

„Am constatat că în aproape doi ani de zile două computere tomografe n-au fost reparate, acum s-a stricat şi al treilea. Am discutat cu doamna director financiar şi i-am explicat că lucrurile putea fi făcute mult mai repede, dar probabil că cineva nu a vrut”, a spus Sorina Pintea, care a precizat că „probabil stau nereparate pentru că în curtea spitalului e <privatul>”.

„S-a pus din nou problema personalului, deşi am discutat-o o dată, că nu există buget, că nu există stat de funcţii... Există, dar a existat foarte multă rea voinţă”, a mai spus ministrul Sănătăţii. Întrebată din partea cui a constatat reaua-voinţă, Sorina Pintea a spus: „Ar trebui să fac o listă lungă, începând de la Resurse umane, Achiziţii, Farmacie. Cum vă explicaţi că într-un spital clinic de urgenţă, consiliul medical, care este forul tutelar, în ceea ce priveşte activitatea medicală s-a întâlnit o singură dată, în 2017”.

Sorina Pintea a precizat că în perioada următoare vor fi scoase posturi la concurs: „Se vor scoate posturi la concurs pentru Clinica de Cardiologie, pentru că există buget şi există posturi în statul de plată, dar aşa cum v-am spus a fost o nepricepere şi o indolenţă cum rar mi-a fost dat să văd. Putem avea cadre medicale dacă nu ştim să organizăm activitatea medicală”.

Potrivit ministrului Sănătăţii, criza de citostatice din ultima perioadă de la Spitalul din Craiova s-a datorat lipsei de comunicare între departamente. „Din Craiova ne veneau foarte multe veşti că nu există citostatice. Foarte interesant pentru mine era că o parte din acele citostatice erau în toată ţara, numai la Craiova nu. Corpul de Control a scos în evidenţă faptul că existau nişte proceduri foarte greoaie, nu exista comunicare între farmacie, achiziţii, coordonator de program naţional, sincopele în aprovizionare nu erau justitifcate şi nu răspundea nimeni pentru că acei pacienţi rămâneau practic o perioadă fără medicamente”, a mai precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că şeful Corpului de Control al ministerului va reveni la Craiova în încercarea de a organiza activitatea spitalului, pe zona de resurse umane, dar şi pe alte paliere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici