Pirateria software, în trend descendent. Câte dosare penale a înregistrat Poliţia Română de la începutul anului

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi organizaţia non-profit Business Software Alliance (BSA) continuă parteneriatul pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software, în condiţiile în care, potrivit Studiului Global privind pirateria software în anul 2011, realizat de BSA, 63% dintre utilizatorii de PC-uri au folosit software piratat, iar valoarea comercială a software-ului fără licenţă instalat s-a ridicat la 207 milioane de dolari.

858 afișări
Imaginea articolului Pirateria software, în trend descendent. Câte dosare penale a înregistrat Poliţia Română de la începutul anului

Pirateria software, în trend descendent. Câte dosare penale a înregistrat Poliţia Română de la începutul anului (Imagine: Shutterstock)

Peste 200 de dosare penale care vizează criminalitatea în domeniul pirateriei software au fost înregistrate de la începutul anului până în august, în 66 dintre acestea dispunându-se începerea urmăririi penale faţă de 81 persoane, au anunţat, marţi, reprezentanţii Poliţiei Române.

Cu toate acestea, raportul BSA pentru România arată o scădere a ratei pirateriei software în 2011 faţă de anul anterior.

Pe linie de combatere, structurile specializate ale Poliţiei au efectuat, de la începutul acestui an până în luna august, peste 350 de acţiuni de verificare, în urma cărora au fost înregistrate 212 dosare penale care vizează criminalitatea în domeniul de referinţă. În 66 dintre acestea, s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 81 persoane, suspectate de săvârşirea a 112 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe.

În ceea ce priveşte activităţile de prevenire, în cadrul campaniei derulate în perioada septembrie 2011 - iunie 2012, 13.000 de companii au primit scrisori din partea celor doi parteneri, prin care au fost informate cu privire la riscurile tehnice, legale şi de imagine asociate pirateriei software. Dintre acestea, 4.700 de companii au primit consultanţă BSA referitoare la modul în care se poate realiza un audit software, iar 1.500 dintre acestea au trimis formularele de auto-auditare, marea majoritate fiind consiliate în continuare de BSA în legătură cu cele mai avantajoase variante de intrare în legalitate.

"Pirateria software în România cunoaşte un trend descendent, iar o importanţă deosebită pentru aceste rezultate o are colaborarea cu autorităţile române. Prin continuarea parteneriatului cu Poliţia Română, ne propunem să creştem nivelul de informare şi conştientizare în acest domeniu, în special în mediul de afaceri, şi sperăm să avem rezultate din ce în ce mai bune, care să aibă un impact puternic asupra economiei româneşti", a spus Magda Popescu, BSA Outside Counsel.

În perioada următoare, Poliţia Română va continua să desfăşoare atât activităţi cu caracter preventiv, cât şi activităţi de combatere, prin valorificarea experienţelor anterioare şi prin focalizarea activităţilor asupra situaţiilor în care pirateria software se interferează cu fenomenul evazionist, a spus şeful Poliţiei Române, inspectorul general Petre Tobă. 

"Rezultatele obţinute ca urmare a derulării acestui parteneriat confirmă că eforturile comune de prevenire şi combatere a utilizării şi comercializării de programe pentru calculator fără licenţă, conduc la diminuarea impactului fenomenului infracţional în domeniu", a mai afirmat Tobă. 

Anul acesta, parteneriatul BSA şi IGPR vizează iniţierea unei noi campanii de informare - "Poţi să treci de orice verificare cu bine?".

Începând de marţi, peste 30.000 de companii vor fi informate cu privire la faptul că utilizarea software-ului pe mai multe calculatoare decât numărul permis prin licenţă, completarea contractelor de licenţiere cu date false, folosirea altor versiuni decât a celor contractate sau, pur şi simplu, utilizarea de software fără licenţă constituie infracţiuni circumscrise pirateriei software şi sunt fapte penale de natură economică.

Recomandarea către aceste companii şi, în general, către toţi agenţii economici este realizarea în următoarele două săptămâni a unei examinări interne a utilizării de programe de calculator şi a conformităţii acestora cu licenţele achiziţionate. În acest scop, pot folosi modelul de formular disponibil pe site-urile www.softwareculicenta.ro, www.bsa.org/romania sau www.politiaromana.ro. În plus, pentru a beneficia de consultanţa unor specialişti în domeniu, firmele pot apela BSA la numărul 021.529.71.95 sau pot solicita să fie contactaţi de consultanţii BSA, atunci când trimit formularul de audit (prin fax la nr. 021527.00.01 sau prin e-mail la prevenire@softwareculicenta.ro).

În situaţia comiterii de infracţiuni referitoare la dreptul de autor şi drepturile conexe, legislaţia în vigoare prevede: amendă penală sau închisoarea de până la patru ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal în cadrul companiilor; cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amendă penală de până la 600.000 de lei; în funcţie de gravitatea infracţiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau total pe o perioadă de la trei luni la un an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la trei luni la trei ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la unu la trei ani şi afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare; în plus faţă de sancţiunile penale, legea permite titularului drepturilor încălcate să solicite despăgubiri de până la de trei ori preţul licenţei. 

Utilizarea de software fără licenţă poate implica şi riscuri de securitate. Conform studiilor realizate de BSA, International Data Corporation (IDC) şi alte firme terţe, companiile care utilizează software piratat sunt mai vulnerabile la atacurile informatice, iar tranzacţiile prin mijloace electronice, precum online banking, de exemplu, sunt mai puţin sigure. Dintr-un studiu realizat de Harrison Group pentru Microsoft Corporation în 2011, rezultă că aproape 24% dintre sistemele de operare piratate au fost infectate la instalare sau au descărcat şi au instalat malware în momentul conectării la internet.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici