Piteşti: Trei bărbaţi, reţinuţi de DNA pentru evaziune fiscală de peste 6 milioane de euro

Trei administratori de firme au fost reţinuţi marţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Piteşti, după ce au prejudiciat bugetul de stat cu peste 6 milioane de euro, prin faptul că n-au trecut în contabilitate mai multe venituri, dar au înregistrat cheltuieli fictive.

802 afișări
Imaginea articolului Piteşti: Trei bărbaţi, reţinuţi de DNA pentru evaziune fiscală de peste 6 milioane de euro

Piteşti: Trei bărbaţi, reţinuţi de DNA pentru evaziune fiscală de peste 6 milioane de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anchetatorii îi acuză pe Ciprian-Bogdan Buruntia, Alexandru Dumitrescu şi Ionuţ Şapcă de evaziune fiscală, constituire a unui grup infracţional organizat şi spălare de bani.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în 2011, cei trei bărbaţi au constituit un grup infracţional organizat, iar prin intermediul a cinci societăţi au săvârşit "fapte grave de evaziune fiscală", prejudiciind statul cu 26.959.953 lei, ceea ce reprezintă aproape 6,2 milioane de euro.

"Inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan a acţionat de pe palierul cu numărul unu al grupului infracţional organizat, fiind cel care coordona întreaga activitate, acesta fiind cel care stabilea termenii de contractare a mărfurilor din spaţiul intracomunitar, dispunea deplasarea autotrenurilor aparţinând SC BOGCIP TRANS LOGISTIC SRL sau închiriate de această societate la locurile de achiziţie, coordonând în acest fel transporturile în Bulgaria, în anumite puncte de încărcare unde se aproviziona zahăr, ulei şi fier şi ulterior, după pătrunderea în spaţiul românesc şi după înlocuirea documentelor de transport emise de firmele bulgăreşti, cu documente emise de societăţi comerciale înregistrate în România (prin intermediul inculpaţilor Şapcă Ionuţ şi Dumitrescu Alexandru) şi indicarea locurilor de descărcare finală a mărfurilor cu provenienţa astfel modificată", arată DNA.

Conform sursei citate, Buruntia era şi cel care dispunea plata mărfurilor prin transferuri bancare.

Anchetatorii mai susţin că acesta, în calitate de administrator al unei firme, a ascuns şi disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 1.962.824 lei şi 6.393 euro, care erau obţinută din evaziune fiscală. Astfel, din conturile societăţii, Buruntia a pus la dispoziţia sa, a lui Ionuţ Şapcă şi a altor persoane, aceste sume, în lipsa unui titlu legal de creanţă.

"Inculpatul Dumitrescu Alexandru a acţionat de pe palierul cu numărul doi al grupului infracţional organizat, fiind cel care a înfiinţat şi preluat societăţi comerciale, folosite şi coordonate de către inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan, acesta din urmă fiind cel care se ocupa de întreaga activitate comercială a acestora", mai precizează DNA.

Astfel, el s-a ocupat de înfiinţarea de societăţi comerciale, dar şi de înlocuirea documentelor de transport, prin contactarea şoferilor care efectuau transporturile, stabilirea locurilor de întâlnire după trecerea frontierei, în zona Turnu Măgurele, unde venea singur sau însoţit de Buruntia şi înlocuiau documentele de transport internaţionale cu documente interne.

Tribunalul Argeş va decide marţi dacă va emite un mandat de arestare preventivă pe numele celor trei bărbaţi.

În acest dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, mai precizează procurorii anticorupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici