Piteşti: Viceprimarul Cornel Ionică preia atribuţiile primarului Pendiuc, arestat la domiciliu

Viceprimarul municipiului Piteşti Cornel Ionică a preluat, prin decizie a Consiliului Local, atribuţiile primarului Tudor Pendiuc, inclusiv pe aceea de ordonator principal de credite, în condiţiile în care Pendiuc, cercetat pentru fapte de corupţie, este arestat la domiciliu.

532 afișări
Imaginea articolului Piteşti: Viceprimarul Cornel Ionică preia atribuţiile primarului Pendiuc, arestat la domiciliu

Cornel Ionică (Imagine: Ionel Iancu/ Arhiva Mediafax Foto)

Consilierii locali din Piteşti, întruniţi marţi după-amiază în şedinţă extraordinară, au decis ca unul dintre viceprimari să preia atribuţiile primarului PSD Tudor Pendiuc, aflat în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Astfel, prin vot al consilierilor, viceprimarul Cornel Constantin Ionică preia, conform hotărârii, toate atribuţiile conferite prin lege primarului, inclusiv cele de ordonator principal de credite.

”Deşi au fost delegate către cei doi viceprimari ai municipiului Piteşti o parte a atribuţiilor, nu a existat o delegare a competenţelor de ordonator principal de credite decât prin dispoziţii speciale, pe perioade determinate, în situaţia în care primarul se afla în delegaţie sau în concediu de odihnă. Pentru asigurarea funcţionării activităţii serviciilor publice de interes local date, prin Legea nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în competenţa consiliilor locale este necesar să se delege exercitarea temporară a atribuţiilor de ordonator principal de credite, dar şi a altor atribuţii legale conferite primarului şi nedelegate către viceprimarii municipiului Piteşti”, se arată în raportul privind exercitarea temporară a atribuţiilor conferite prin lege primarului de către un viceprimar, raport anexat hotărârii adoptate de Consiliul Local Piteşti.

Viceprimarul PSD Cornel Constantin Ionică, care ocupă acest post din anul 2000, exercită, începând de miercuri, atribuţiile primarului Tudor Pendiuc.

În septembrie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că viceprimarul Constantin Cornel Ionică s-a aflat în incompatibilitate întrucât a reprezentat municipiului Piteşti în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă-Canal 2000 SA, în perioada 26 noiembrie 2009 - 30 august 2012. Acesta nu a respectat dispoziţiile articolului 87, alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003, potrivit cărora funcţia de viceprimar este incompatibilă cu cea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local, arăta ANI într-un comunicat de presă transmis la acea dată.

Viceprimarul a contestat raportul ANI, iar în iunie anul acesta Curtea de Apel Piteşti i-a dat câştig de cauză edilului, dispunând anularea raportului de evaluare întocmit de inspectorii de integritate. În luna august, ANI a înaintat recurs la această decizie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici