PLANORUL DISPĂRUT - Arafat: În fotografiile primite nu putea fi decât planorul pe care îl căutăm - FOTO

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, spune că după primirea unor fotografii de la un cetăţean în care apare un planor înaintea dispariţiei celui căutat încă de joi au fost lansate câteva trasee de căutare în zona Braşovului şi că, din informaţiile pe care le are, "nu putea fi decât acest planor".

2732 afișări
Imaginea articolului PLANORUL DISPĂRUT - Arafat: În fotografiile primite nu putea fi decât planorul pe care îl căutăm - FOTO

Raed Arafat (Imagine: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"În momentul acesta continuă căutările. Sunt verificări pe cele două paliere, aerian şi terestru. Pe linia aeriană, este un punct de coordonare la Ghimbav, care este în legătură cu noi şi avem un reprezentant al MAI care coordonează toată activitatea de căutare acolo pe sectoare. Deja au fost mai multe acţiuni de căutare în dimineaţa acestei zile şi cu avioane, elicoptere, dar şi cu parapante într-o anumită zonă din Braşov. Sunt mai multe trasee în verificare şi anumite trasee dificile în zona unde a fost făcută poza respectivă cu planorul. S-au mai deschis mai multe trasee suplimentare, unul în Vama Buzăului, unde s-a făcut şi o verificare aeriană şi acum am mai solicitat verificarea unor zone de către Salvamont Zărneşti, care a mai făcut căutări din propria iniţiativă, dar acum s-a solicitat o anumită verificare în zona respectivă şi s-a cerut şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu să se implice pe zona Făgăraş“, a declarat, dumininică, la Predeal, Raed Arafat, citat de corespodenul MEDIAFAX.

Secretarul de stat a precizat că s-a făcut o analiză, de către experţii meteo, la Centrul de analiză şi comandă integrată de la Ministerul de Interne şi s-a analizat vremea exact cum a fost în ziua respectivă şi s-au făcut anumite trasee ipotetice după cum a evoluat vremea şi ce influenţă ar fi putut avea asupra zborului planorului.

"Aşa că avem acum trei trasee ipotetice. Au fost şi zone de vreme rea care au apărut în perioada respectivă. În unele zone am căutat, în altele vom extinde căutările “, a arătat sursa citată

Arafat a spus că s-a întâlnit, duminică, şi cu fiul pilotului, iar acesta i-a spus că traseele urmărite în prezent sunt cele pe care tatăl său le practica în mod frecvent.

"Fiul pilotului a venit aici şi am avut o discuţie, iar în final traseele pe care le urmărim acum sunt cele pe care, de regulă, pilotul le practica atunci când zbura. Am discutat acest lucru şi cu colegii care răspund de partea aeriană, deci toate datele sunt acum coroborate, inclusiv cu ce ştie familia despre comportamentul de zbor al pilotului“, a spus Arafat.

Întrebat care este relevanţa fotografiilor primite, Arafat a spus că din informaţiile pe care le are "nu putea să fie decât acest planor“.

"Pentru noi căutarea în acea zonă este foarte importantă, dar dacă a zburat pe acolo nu înseamnă că se află acolo, însă faptul că avem această poză ne îndeamnă totuşi să căutăm zona mai atent. A fost analizată poza de către colegii noştri şi, într-adevăr, chiar dacă nu este foarte clară, toată lumea spune că este planorul pe care îl căutăm. Prin urmare, în zonă se fac căutări şi cu parapanta, şi cu personal de la Jandarmeria Montană, Salvamont şi ISU“, a adăugat Raed Arafat.

De asemenea, el a precizat că şi Poliţia desfăşoară o activitate amplă de colectare de informaţii. El a dat ca exemplu o echipă de poliţie care a găsit o zonă unde au observat un obiect strălucitor ce nu putea fi elucidat, dar la verificare s-a stabilit că era, de fapt, un refugiu acoperit cu o folie, "însă dădea o imagine falsă de altceva“.

De asemenea, o echipă de poliţişti din Vama Buzăului a stat de vorbă cu nişte ciobani care au dat nişte indicaţii despre ce au văzut şi prin urmare se fac verificări şi în acea zonă.

"Deci inclusiv Poliţia este mai peste tot şi discută cu localnicii ca să putem colecta informaţii cât mai aproape de realitate“, a subliniat Arafat.

"Nimeni nu ştie momentul în care planorul a căzut. Acest lucru nimeni nu-l ştie. Poate să fie în primele minute, poate să fie după câteva ore. Poate să fie şi în zona aceasta sau la câteva sute de kilometri, aşa că toate ipotezele care sunt se iau la verificat. Nu lăsăm nicio ipoteză neverificată“, a mai spus sursa citată.

Arafat a adăugat că există şi posibilitatea ca salvatorii care caută prin pădure să treacă şi la 20 metri de planor şi să nu-l vadă.

"Sunt zone în pădure unde poţi să treci pe lângă planor, să fie la 20 metri de tine şi să nu-l vezi. Asta afirmă toţi salvamontiştii, jandarmi montani, toţi. Este o operaţiune dificilă şi nu este fără riscuri. Este riscantă şi pe cale aeriană, dar şi pentru pompieri şi pentru salvamontişti şi pentru toţi care sunt implicaţi, pentru că sunt zone accidentate şi foarte dificile. Eu cred că este cea mai mare acţiune de căutare care s-a făcut până acum, pentru că numai de la ISU avem peste 500 de persoane implicate, jandarmerie - 200 de persoane, Poliţia, Salvamont, voluntari, deja atingem peste 1.000 de persoane“, a adăugat secretarul de stat.

Arafat a mai spus că, din păcate, pilotul poate să fie în orice judeţ din ţară, dar că nu este posibil să declanşeze o acţiune pe întreg teritoriul României, ci pe zone în care se bănuieşte că a trecut planorul.

Duminică, căutările au fost făcute pe 34 de trasee montane din judeţele Prahova, Argeş, Braşov, Dâmboviţa şi Buzău.

Totodată, începând cu ora 13.00 s-a dispus extinderea căutărilor şi în judeţul Sibiu, în zona Arpaşu de Jos, cu sprijinul a 50 de pompieri, salvamontişti, poliţişti, jandarmi şi voluntari.

Cei 210 pompieri detaşaţi pentru misiunile din 8 şi 9 august, din unităţile ISU Dolj, Teleorman, Vâlcea, Bacău, Vrancea, Alba, Mureş, Călăraşi şi din Unitatea Ciolpani vor fi înlocuiţi în această seară cu alţii din aceleaşi judeţe, astfel încât mâine dimineaţă să poată participa în misiunile de căutare.

Aproximativ 950 de forţe terestre cu 180 de mijloace au fost implicate în misiunile de căutare de duminică, potrivit unui comunicat al MAI.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici