Planul lui Streinu Cercel pentru români: Aproape 4 milioane de bătrâni, ţinuţi sub cheie şi despărţiţi de familie. Ce înseamnă exact asta?

  • În România sunt 3.674.000 de oameni care au vârsta de peste 65 de ani potrivit INS
  • Planul lui Cercel prevede izolarea bătrânilor pentru 12 săptămâni
  • Unde izolarea nu se poate face acasă, aceştia ar putea fi separate de familie şi duşi în izolare instituţionalizată
6505 afișări
Imaginea articolului Planul lui Streinu Cercel pentru români: Aproape 4 milioane de bătrâni, ţinuţi sub cheie şi despărţiţi de familie. Ce înseamnă exact asta?

Planul lui Cercel pentru români

Ieri, în mass media a apărut un document care potrivit unor surse oficiale îi este atribuit lui Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului “Matei Bals”, un document pe care l-a publicat şi MEDIAFAX.

Planul denumit “Vancaţa Mare” pentru perioada de după ridicarea stării de urgenţă, prevede o serie de măsuri în luptă cu COVID 19, mult mai dure decât cel al stării de urgenţă propriu-zis.

Categoria cea mai afectată de planul “Vacanţa Mare” a lui Streinu Cercel este cel al persoanelor peste 65 de ani, adică cei care ar fi cei mai vulnerabili în faţa noului coronavirus.

Potrivit Institutului Naţional de Statsitică în România vorbim despre 3.674.000 de oameni care au vârsta de peste 65 de ani la 1 ianuarie 2019. 

Pentru această categorie Streinu Cercel cere “izolare la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată) şi “susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată. Susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”.

“Pentru cei de peste 65 de ani – ţinuţi SINGURI/CU PERSOANE DE ACEEAŞI VÂRSTĂ, IZOLATE LA FEL în aceeaşi casă – indiferent cum se cheamă conceptul ”casă” – propria locuinţă, locuinţă de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde - instituţionalizaţi prin rechiziţionare de hoteluri”, se mai menţionează în document.

Cum se traduce asta?

Pentru că Streinu Cercel nu a răspuns la telefoanele venite din partea redacţiei MEDIAFAX să explice chiar el aceste propuneri, voi face nişte observaţii de bun simţ şi voi ridica nişte întrebri pe care le aveţi cu şi voi.

Ce se întâmplă într-o casă în care de exemplu, soţ şi soţie, unul din ei are peste 65 de ani. Casa este prea mica pentru a sta în izolare aşa cum se cere această izolare. Atunci una din persoana va pleca de acasă? Dacă da, unde? Într-o camera de hotel rechiziţionată de stat?

Ai sta liniştit, ca tânar, ştiind că unul dintre părinţii tăi este într-o camera de hotel sub cheie, timp de trei luni? Fără să poată respire aerul din spatele celor patru pereţi?

Streinu Cercel a desemnat şi persoanele care ar trebui să monitorizeze bătrânii izolaţi şi anume poliţia locală, şi autorităţile locale. Tot autorităţile locale, prin primar ar trebui să “identifice familiile pluristratificate: copii + adulţi tineri + vârstnici, în scopul izolării persoanelor din grupele de risc”, iar apoi să relocheze vârstnicii.

Să luăm un sat din România, unde într-o casă trăiesc toate categoriile de vârstă. Iei bătrânul şi îl duci unde? La căminul cultural? Pentru că e evdient că în fiecare sat vor fi zeci de astfel de situaţii.


Abonează-te la Mediafax pe Youtube: Vulpe filmată după ce fură o găină şi trece strada, în Baia Mare

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici