Plenul CSM încearcă marţi, pentru a şasea oară, validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetă

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, marţi, pe ordinea de zi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Este pentru a şasea oară când CSM încearcă validarea Adinei Florea la SIIJ.

322 afișări
Imaginea articolului Plenul CSM încearcă marţi, pentru a şasea oară, validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetă

Plenul CSM încearcă marţi, pentru a şasea oară, validarea Adinei Florea ca şef al Secţiei de anchetă

Marţi, pe ordinea de zi a şedinţei plenului Consiliului, programată să înceapă la ora 10.00, se regăsesc, din nou, cele trei puncte care vizează activitatea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, respectiv:

- validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, desfăşurat în perioada 11 aprilie - 15 iunie 2019 şi numirea în funcţie a candidaţilor declaraţi admişi

- validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, organizat în perioada 15 mai - 18 iunie 2019 şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

- organizarea concursului pentru numirea procurorilor cu funcţii de execuţie din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Patru membri ai plenului CSM nu pot însă participa, potrivit agendei, marţi, la şedinţă.

Potrivit Agendei CSM, procurorii Tatiana Toader, Cristian Ban şi Florin Deac participă marţi la întâlnirea Secţiei de procurori cu conducerile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţiei Parchetelor Militare, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, care are loc la Parchetul General. Pe de altă parte, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi ea membru de drept în plenul CSM, este la Consiliul JAI de la Luxembourg.

De altfel, ministrul Justiţiei a criticat-o pe preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, pentru convocarea netransparentă a şedinţei de marţi, precizând că nu înţelege care este urgenţa întâlnirii, în condiţiile în care ultima şedinţă a plenului CSM a abut loc pe 17 septembrie. La rândul său, Lia Savonea a replicat, prin intermediul purtătorului de cuvânt al CSM, că nu existe nicio obligaţie regulamentară sau legală pentru şeful CSM să anunţe membrii de şedinţele de plen.

Ultima şedinţă a plenului Consiliului Superior al Magistraturii, de pe 17 septembrie, a fost amânată după ce mai mulţi membri au cerut acest lucru, pe motiv că nu au primit toate documentele, inclusiv fişele de notare din partea Comisiei de evaluare sau baremul.

Surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) declarau atunci pentru MEDIAFAX că decizia plenului pentru validarea Adinei Florea la şefia Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a fost amânată după ce 10 dintre membrii CSM au votat pentru amânarea validării, iar 9 pentru dezbaterea cauzei. Potrivit surselor citate, cei care au votat pentru amânarea validării Adinei Florea au fost judecătorul Andreea Chiş, procurorul Cristian Ban, procurorul Florin Deac, procurorul Codruţ Olaru, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul general Bogdan Licu, judecătorul Mihai Bălan, procurorul Tatiana Toader, vicepreşedintele CSM, procurorul Nicolae-Andrei Solomon şi ministrul Justiţiei Ana Birchall.

Anterior, precedentele patru şedinţe fuseseră boicotate.

Procurorul Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj, de 9,86, la interviurile în faţa comisiei de concurs din Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcţia de procuror-şef a Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, fiind urmată de Sorin Iasinovschi, cu un punctaj de 8,85 şi de Bogdan Pîrlog, care a obţinut 3,25.

Funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie a devenit vacantă după ce Gheorghe Stan a demisionat şi a preluat postul de judecător al Curţii Constituţionale Române.

Taguri:
csm,
adina florea,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici