Ploieşti: Peste 30 de elevi au ajuns, în total, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară

Peste 30 de elevi au fost transportaţi, în total, luni după-amiază, la Spitalul de Boli infecţioase din Ploieşti, după ce li s-a făcut rău la şcoală, ei având simptome de toxiinfecţie alimentară, în timp ce doi dintre ei au rămas internaţi, iar ceilalţi au primit tratament pentru acasă.

614 afișări
Imaginea articolului Ploieşti: Peste 30 de elevi au ajuns, în total, la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară

Ploieşti: Douăzeci şi unu de elevi au nevoie de îngrijiri mediale după ce li s-a făcut rău la şcoală

Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Prahova, luni după-amiază, 32 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala ”Elena Doamna” din Ploieşti au ajuns la spital după ce li s-a făcut rău în timpul orelor de curs, acuzând stări de greaţă, ameţeală, frisoane, vărsături şi dureri abdominale.

Dintre aceştia, 29 de elevi au fost preluaţi de ambulanţe de la şcoală şi duşi la spital, alţi doi, ai căror părinţi i-au luat de la şcoală imediat după ce au început să acuze stările de rău, au fost duşi de familii la Spitalul de Pediatrie din Ploieşti, de unde, în urma evaluărilor, au fost trimişi la Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, iar un alt copil a fost luat de la şcoală de către membrii familiei şi dus direct la Boli infecţioase.

Dintre cei 32 de copii, doi au rămas internaţi, iar ceilalţi au primit tratament pentru acasă, medicii stabilind că sunt suspecţi de toxiinfecţie alimentară cu simptomatologie uşoară.

Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor şi Poliţia Prahova au început anchete în acest caz, inclusiv anchete epidemiologice privind loturile de lapte şi corn care au fost distribuite copiilor la şcoală, dar şi condiţiile de păstrare şi manipulare a acestora până la momentul consumului.

De asemenea, o echipă formată din reprezentanţi ai DSVSA Prahova şi CPC Prahova s-a deplasat la fabricile producătoare de lapte şi corn, pentru prelevarea de probe din produsele distribuite în şcoli.

Pana la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator, loturile de lapte şi corn distribuite luni au fost reţinute.

Iniţial, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova spuneau că 21 de elevi ai şcolii cu clasele I - VIII ”Elena Doamna” din Ploieşti au avut nevoie de îngrijiri medicale, luni, după ce li s-a făcut rău la şcoală.

La şcoala respectivă s-au deplasat mai multe ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă Prahova şi de la SMURD, dar şi o autospecială de transport victime multiple, iar medicul care coordonează activitatea de intervenţie urmează a stabili câţi dintre copii vor fi transportaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Ploieşti.

Conform unor surse, unii dintre copii au fost deja luaţi de la şcoală de către părinţi, aceştia fiind duşi la medic de către familii. Aceleaşi surse au afirmat că elevii nu sunt din aceeaşi clasă, ci din clase diferite, în ciclul gimnazial.

Luni a fost prima zi a anului şcolar 2015 - 2016 în care în şcolile din judeţul Prahova se distribuie produsele din programul guvernamental ”Lapte şi corn”. Copiii din Prahova nu au primit produsele din cadrul acestui program până în prezent din cauză că autoritatea contractantă, Consiliul Judeţean Prahova, a început cu întârziere procedurile de achiziţie, iar acestea au fost contestate, fapt care a întârziat şi mai mulşt livrearea laptelui şi a cornului către copii.

Firma care a câştigat licitaţia pentru livrarea laptelui este SC Ecolact Prod SRL, aceeaşi care a asigurat laptele şi anii trecuţi în cadrul programului ”Lapte şi corn”.

Firma care a câştigat licitaţia pentru lapte în Prahova a avut în trecut probleme, fiind acuzată, în anul 2012, că este responsabilă pentru îmbolnăvirea a peste 60 de persoane, majoritatea copii cu vârste între doi şi 14 ani, cu stafilococ auriu după ce au consumat laptele distribuit în şcoli.

Astfel, în aprilie 2012 Direcţia Sanitar - Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova dădea publicităţii un comunicat prin care arăta că 63 de copii şi trei adulţi din Prahova au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară la sfârşitul lunii martie, după ce au consumat produse distribuite prin programul "Lapte şi corn” ei îmbolnăvindu-se după ce au consumat lapte infestat cu stafilococ auriu. La acea dată, producătorul Ecolact Prod a fost amendat cu 40 000 de lei. Conform documentului citat, analizele pe probele de lapte prelevate de la fabrica ce asigură producţia de lapte distribuită în şcolile din judeţ, analize efectuate de Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară au arătat prezenţa stafilococului auriu în probele analizate şi ineficienţa pasteurizării laptelui.

În plus, fabrica a primit o amendă contravenţională în valoare de 40 000 de lei, pentru punerea în consum de produse cu parametrii microbiologici depăşiţi, iar laptele din loturile incriminate a fost reţinut oficial pentru a fi distrus.

Ca urmare a acuzaţiilor aduse de oficialităţi, Ecolact Prod a dat publicităţii, un "drept la replică” în care firma anunţa că a făcut în paralel analize pe probe din loturile incriminate şi că rezultatele analizelor făcute în laboratoare autorizate respectă standardele de calitate şi siguranţă alimentară.

Şi firma care asigură livrarea cornului pentru elevii şi preşcolarii din Ploieşti este aceeaşi ca şi anii trecuţi, respectiv ”Lido Gârbea” SRL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici