PNL, USR şi PMP au sesizat CCR asupra proiectul privind modificarea Codului Penal

PNL, USR şi PMP au sesizat, joi, CCR asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului Penal, susţinând că peste 30 de articole neconstituţionale, printre care şi cel care referitor la abuzul în serviciu, cât şi abrogarea articolului privind neglijenţa în serviciu.

254 afișări
Imaginea articolului PNL, USR şi PMP au sesizat CCR asupra proiectul privind modificarea Codului Penal

PNL, USR şi PMP au sesizat CCR asupra proiectul privind modificarea Codului Penal

"Sesizarea pe care o adresăm CCR va fi înregistrată astăzi, aşadar sperăm că acest cod al protejării infractorilor nu va deveni lege niciodată. Solicităm CCR să trimită întrebările preliminare care privesc statul de drept, care privesc această valoare fundamentală a UE, să pună aceste întrebări preliminare Curţii de Justiţie a UE şi apoi să se aplece la sesizarea noastră de neconstituţionalitate a demersului PSD-ALDE. Această sesizare este rodul muncii a PNL, USR şi PMP. Împreună am sesizat CCR. Ziua de ieri a fost o zi ruşinoasă", a afirmat Ioan Cupşa în Parlament.

Deputatul PNL a susţinut că sunt peste 30 de articole notate în sesizarea depusă ca fiind neconstituţionale, printre care şi articolul privitor la abuzul în serviciu.

" Peste 30 de articole sunt atacate de către noi în acea sesizare de neconstituţionalitate. În egală măsură, atacăm actul în sine, în integralitatea sa (..), s-a încălcat principiul bicamerilalismului, s-a încălcat regulamentul Camerei atunci când a fost adoptat acest act. Vom vedea ce aduce viitorul. (...) E vorba de neconstituţionalitatea articolului privind abuzul în serviciu, de asemenea considerăm neconstituţională abrogarea neglijenţei în serviciu, e necontituţională modificarea legii penale", a mai precizat Cupşa.

Deputatul USR, Stelian Ion a afirmat că speră ca şi şeful statului Klaus Iohannis şi Cristina Tarcea, preşedinta Înaltei Curte de Caaţie şi Justiţie (ÎCCJ) să sesizeze CCR în legătură cu modificarea Codului Penal.

"Începând de astăzi această problemă, care este una care afectează societatea românească, este spre soluţionarea CCR. Acum problema poate fi dezlegată de CCR şi pot fi rezolvate foarte multe dintre aspectele negative pe care le-am arătat zilele trecute.(..) Sperăm de asemenea să mai sesizeze CCR şi preşedintele României, deja a spus că o va face, sperăm să sesizeze şi ÎCCJ, toate aceste eforturi sunt binevenite şi având un obiectiv comun. unt aproape 40 de puncte contestate din 70 de amendamente trecute la votul din Camera Deputaţilor, nu am omis articole pentru a le ataca ulterior, am contestat absolut tot ce era de contestat, făr- a exagera însă", a afirmat Stelian Ion.

Deputatul Ionuţ Simionca, a anunţat că românii aşteaptă de la aleşi să emită legi drepte pentru cetăţeni, iar proiectul de modificare a Codului Penal, adoptat miercuri de Parlament, nu este una dintre ele.

"PMP este categoric împotriva acestor propuneri legislative, românii aşteaptă de la noi să dăm legi drepte pentru cetăţeni, nu legi speciale pentru liderii politici, de aceea ne-am alăturat celor din PNL şi USR şi noi credem că noi terbuie să luptăm pentru cetăţenii noştri", a explicat deputatul PMP.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul care aduce modificări la Codul penal, cu 167 de voturi pentru 97 împotrivă, 19 abţineri, în calitate de for decizional, după ce marţi iniţiativa a trecut de Senat.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat modificările aduse Codului Penal în Parlament şi a anunţat, miercuri, că va contesta Codul Penal la Curtea Constituţională. El a mai spus că ”este pur şi simplu inadmisibil” cum a tranformat PSD procedurile parlamentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici