Pogea către sindicalişti: Dialogul pe care îl deschidem trebuie să ţină cont de situaţia economică

Ministrul interimar al Muncii, Gheorghe Pogea, a declarat, luni, în deschiderea discuţiilor cu reprezentanţii Alianţei Bugetarilor, că pentru rezolvarea problemelor trebuie abordată calea dialogului real, iar acest dialog trebuie să ţină cont de situaţia economică actuală.

20 afișări
Imaginea articolului Pogea către sindicalişti: Dialogul pe care îl deschidem trebuie să ţină cont de situaţia economică

Pogea către sindicalişti: Dialogul pe care îl deschidem trebuie să ţină cont de situaţia economică (Imagine: Răzvan Chiriţă(/Mediafax Foto)

Gheorghe Pogea le-a cerut sindicaliştilor ca în discuţiile pe care le vor avea să ia în calcul situaţia economică în contextul crizei, să ţină cont de dinamica din sectorul bugetar (salarii, sporuri, numărul de personal, capacitatea administrativă), dar şi să aibă în vedere perspectiva economiei româneşti.

"Totodată, va trebui să ţinem cont şi de problematica sectorului privat, care asigură 70 la sută din dezvoltarea economică. Va trebui ca în măsurile de reformă pe care le luăm să ţinem cont şi de sectorul privat", a afirmat ministrul interimar al Muncii.

Pogea le-a mai spus sindicaliştilor că pachetul de finanţare externă agreat cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia Europeană şi Banca Mondială, care se întinde pe 24 de luni, este destinat susţinerii financiare a pachetelor de reformă, iar orice întrerupere a acestui acord ar avea consecinţe negative.

"În ciuda crizei economice, ţinta finală vizează modernizarea acestei ţări, care a întârziat foarte mult", a spus Pogea.

Ministrul a mai atras atenţia sindicaliştilor că dinamica salarială trebuie să fie corelată cu productivitate şi cu situaţia economică.

"Va trebui ca în final măsurile luate să fie de o manieră sustenabilă", a arătat Pogea, adăugând că va trebui îmbunătăţită şi legislaţia fiscală.

El a spus sindicaliştilor că va veni cu "date imbatabile", lucru care a nemulţumit reprezentanţii Alianţei Bugetarilor.

Preşedintele executiv de la Federaţia Spiru Haret, Marius Nistor, a replicat că şi sindicatele vor veni cu date imbatabile din legile asumate de Guvern. "E o realitate pe care nu o puteţi contesta", a spus Marius Nistor.

Ministrul i-a cerut acestuia să coboare tonul, însă Marius Nistor a spus: "Vreau să se audă bine la dumneavoastră că am senzaţia că urechile unora din Guvern sunt înfundate".

Preşedintele executiv de la Spiru Haret i-a spus ministrului Pogea că uită să precizeze că, deşi salariile vor fi îngheţate în 2010, nu pomeneşte nimic despre venituri care încă din decembrie 2009 vor fi diminuate cu 15,5 la sută.

De asemenea, sindicaliştii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că legea unitară de salarizare prevede majorarea salariilor doar în condiţiile unor reduceri drastice de personal.

La discuţiile de la Ministerul Muncii mai participă secretarul de stat pe dialog social Valentin Mocanu şi consilierul pe probleme sociale a premierului, Mihail Şeitan, dar şi primul ministru Emil Boc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici