Video Poliţişti şi vameşi implicaţi în contrabandă de ţigări, trimişi în judecată

Procurorii DIICOT au trimis în judecată zece persoane, printre care poliţişti şi vameşi gălăţeni, implicaţi în contrabanda de ţigări la graniţa cu Republica Moldova, producând un prejudiciu bugetului statului de peste 1,5 milioane de lei.

594 afișări

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Streşină Gică (agent şef principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Cotruţă Ina (cetăţean moldovean), Caragherghi Constantin (cetăţean moldovean), Mărăcine George Adrian şi Cimpoi Cătălin, pentru constituirea unui grup infracţional organizat ori aderare la acesta, contrabandă în formă continuată (în forma autoratului ori complicităţii) şi trecere frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată, informează, vineri, DIICOT.

Potrivit DIICOT, începând cu luna noiembrie 2009, aceştia au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de contrabandă şi trecere frauduloasă a frontierei de stat şi în perioada noiembrie 2009 - iunie 2010, în vederea obţinerii unor importante beneficii materiale au organizat introducerea în România din Republica Moldova cantitatea totală de 149.948 pachete ţigări de diverse mărci cauzând părţii vătămate Autoritatea Naţională a Vămilor - Direcţia Regională Vamală pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Galaţi un prejudiciu în valoare totală de 1.504.578,59 lei.

Ţigările erau introduse în România, de membrii grupului infracţional, "la vedere" ori disimulate în mijloacele de transport, pe timpul turelor de serviciu ale inculpatului Streşină Gică, care îşi desfăşura activitatea în PTF Galaţi rutier, acestuia revenindu-i rolul de a "asigura" efectuarea necorespunzătoare a controlului de frontieră.

Pentru "eficientizarea" activităţii infracţionale a fost creată şi perfecţionată o modalitatea distinctă care presupunea intrarea şi ieşirea în mod repetat în/din România a mijloacelor de transport încărcate cu ţigări, pe timpul turei de serviciu a inculpatului Streşină Gică fără efectuarea controlului de frontieră (controlul documentelor de călătorie, aplicarea vizelor de intrarea/ieşire, implementarea în baza de date - în cazul cetăţenilor moldoveni şi controlul vamal). Pentru a crea o aparenţă de legalitatea se implementa în baza de date a IGPF câte o singură intrare şi respectiv ieşire în/din România a cetăţenilor moldoveni ce efectuau transporturile de ţigări.

Totodată, s-a mai dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Andronic Valentin (agent principal de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Mistreanu Aurel (agent şef de poliţie în cadrul IJPF Galaţi), Haşiu Mariana (inspector vamal superior în cadrul Biroului Vamal Galaţi), Lupaşcu Teodor (controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Galaţi) şi Popescu Eugen (controlor vamal în cadrul Biroului Vamal Galaţi) sub aspectul comiterii infracţiunilor de complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României în formă continuată, reţinându-se că l-au ajutat în mod repetat pe inculpatul Streşină Gică să permită pătrunderea în România, în mod fraudulos, fără efectuarea controlului de frontieră, a membrilor grupului infracţional ce introduceau ţigările în România.

Cauza a fost instrumentată cu lucrătorii de poliţie din cadrul IJPF Galaţi - Biroul de Combatere a Criminalităţii Transfrontaliere şi Detaşamentului de Sprijin Operativ.

Tribunalul Galaţi se va pronunţa asupra vinovăţiei acuzaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici