Poliţiştii au confiscat nouă tone de articole pirotehnice în cadrul acţiunii Foc de artificii

Poliţiştii au confiscat 9 tone de articole pirotehnice şi au deschis 37 de dosare penale în cadrul acţiunii Foc de artificii, care se derulează în perioada 21 noiembrie 2021-4 ianuarie 2023.

130 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii au confiscat nouă tone de articole pirotehnice în cadrul acţiunii Foc de artificii

Poliţiştii au confiscat nouă tone de articole pirotehnice în cadrul acţiunii Foc de artificii

Scopul acţiunii naţionale Foc de artificii este prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

Până în prezent, au fost efectuate 92 de acţiuni şi controale, fiind înregistrate 37 de dosare penale, în care sunt cercetate 55 de persoane.

În urma acestor activităţi, au fost constatate 53 de infracţiuni şi aplicate 9 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 30.215 de lei.

De asemenea, au fost confiscate aproape 9 tone de articole pirotehnice în valoare de 122.800 de lei.

În perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2022, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase a efectuat şi acţiunea naţională „Importatori de artificii 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice.

În cadrul acţiunii, poliţiştii au efectuat 386 de controale la firme autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Dintre cele 705 firme autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în perioada 18 octombrie 2021-24 octombrie 2022, 370 au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice.

Au fost exploatate 65 de informaţii (17 din mediul online) şi au fost înregistrate 39 de dosare penale privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind cercetate penal 39 de persoane.

Poliţiştii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 6.000 de lei şi au indisponibilizat, în vederea confiscării, aproximativ 1.400 de kg. de articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2 şi F3.

Totodată, au fost efectuate 144 de acţiuni de prevenire privind regimul materiilor explozive şi pirotehnice.

În perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, au fost efectuate 3.832 de acţiuni şi controale, fiind înregistrate 1.092 de dosare penale, în care sunt cercetate 1.228 de persoane. În urma acestor activităţi, au fost constatate 1.222 de infracţiuni şi aplicate 373 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 398.400 de lei. Totodată, au fost confiscate aproape 100 de tone de articole pirotehnice. Cantitatea totală indisponibilizată în cadrul acţiunii naţionale, respectiv 98.922 kg. reprezintă aproximativ 8% din cantităţile importate/transferate la nivel naţional în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici