Poliţiştii au început urmărirea penală împotriva a doi foşti directori ai fostei SNLO

Poliţiştii au început, vineri, urmărirea penală împotriva a doi foşti directori ai fostei Societăţi Naţionale a Lignitului Oltenia, după ce i-au audiat pe amândoi pe parcursul mai multor ore, într-un dosar deschis în baza unei plângeri depuse de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia.

258 afișări
Imaginea articolului Poliţiştii au început urmărirea penală împotriva a doi foşti directori ai fostei SNLO

Poliţiştii au început urmărirea penală împotriva a doi foşti directori ai fostei SNLO (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Avocatul fostului director general Daniel Burlan şi al fostul director economic Daniel Olaru, Janeta Cosmulescu, fost adjunct al Parchetului Tribunalului Gorj, a declarat că, vineri, după audieri, clienţilor săi le-a fost adus la cunoştinţă faptul că s-a început urmărirea penală faţă de ei sub acuzaţia de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Cei doi foşti directori au fost audiaţi în cursul zilei de vineri într-un dosar deschis în baza unei plângeri depuse de actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia, unitate care înglobează în rândurile sale şi fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia.

Contractul vizează o cesiune de creanţe pe care fosta SNLO a încheiat-o în anul 2011 cu firma Edenred România SRL, furnizoare de tichete de masă pentru mineri, în contract implicându-se şi Clubul Pandurii Lignitul Târgu Jiu, condus de liderul sindical al minerilor, Marin Condescu.

Contractul a avut o valoare de 1,6 milioane lei şi, conform unei declaraţii dintr-o conferinţă de presă, din luna iunie, a managerului privat al CEO, Laurenţiu Ciurel, firma distribuitoare de tichete trebuia să îşi primească banii de la Pandurii, conform înţelegerii avute cu SNLO, unitatea minieră virând sumele prin intermediul clubului de fotbal. Ciurel menţiona la acel moment că a cerut o anchetă după ce reprezentanţii Edenred România SRL l-au notificat cu privire la faptul că nu şi-au recuperat sumele datorate de SNLO din anul 2011, el spunând că nu ştie de unde provine datoria respectivă.

Ulterior, într-o altă conferinţă de presă, şi liderul sindical Marin Condescu a declarat, în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, că suma a fost un împrumut temporar luat de la SNLO cu acceptul furnizorului de tichete.

Condescu a precizat că, la vremea respectivă, pe fondul crizei economice şi al neaprobării bugetului de venituri şi cheltuieli al SNLO, societatea minieră nu putea să vireze banii în mod direct şi legal către clubul de fotbal, recurgându-se la acest artificiu. Liderul sindical a precizat că echipa va plăti banii împrumutaţi, în opinia sa neexistând vreo problemă sau vreo ilegalitate.

Marin Condescu a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că şi el fusese invitat de către poliţişti pentru audieri, dar s-a înţeles cu aceştia, telefonic, pentru ca audierile să aibă loc în altă zi întrucât este plecat la Cluj-Napoca pentru a perfecta actele în baza cărora Pandurii va putea juca pe Cluj Arena meciul cu Hapoel Tel Aviv din turul trei preliminar al Europa League.

"Nu văd motive pentru care să se înceapă urmărirea penală faţă de cei doi, dar aşa cum s-a dat acum începerea, din ceea ce îmi spuneţi, se poate da mai târziu şi scoaterea de sub urmărirea penală. În opinia mea, nu sunt probleme cu acest contract, ca de altfel cu toate cele derulate de Pandurii. Am fost ajutaţi într-un moment financiar dificil, am găsit înţelegere la reprezentanţii firmei care se ocupă cu tichetele de masă şi pot să vă confirm că ne-am achitat integral datoriile faţă de dumnealor. Ultima plată a fost de 300.000 de lei şi am făcut-o recent, după ce am încasat, la rândul nostru, banii din transferul unui fotbalist", menţionează Condescu.

Preşedintele de la Pandurii afirmă că nu ştie când va fi audiat în acest dosar, dar spune că va conveni cu poliţiştii o zi în care acest lucru să fie posibil, el fiind foarte ocupat cu organizarea meciurilor de fotbal pe care echipa le susţine în această perioadă, menţionând că a fost oricum audiat în legătură cu mai multe plângeri pe care conducerea CEO le-a depus împotriva sa.

"Am fost audiat deja în legătură cu trei plângeri depuse împotriva Clubului de conducere Complexului Energetic Oltenia şi, în calitate de preşedinte, mi se părea chiar firesc să dau explicaţiile de rigoare. Am răspuns tuturor acuzaţiilor şi cred că lucrurile sunt lămurite inclusiv pentru anchetatori", mai spune Condescu.

Foştii directori ai SNLO, audiaţi vineri de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Financiare din IPJ Gorj, nu au stat de vorbă cu jurnaliştii la ieşirea din sediul Poliţiei. Avocata lor a confirmat însă începerea urmăririi penale, acesta fiind primul dosar în care fostul director general al SNL Oltenia Daniel Burlan este urmărit penal.

El a fost director al SNLO din partea PDL până în anul 2012, când unitatea a fuzionat cu termocentralele din Oltenia şi a format Complexul Energetic Oltenia. Ulterior, el a fost detaşat la o subunitate minieră din cadrul CE Oltenia, aflată la circa 40 de kilometri de Târgu Jiu, iar din această săptămână a fost retrogradat într-un post de inginer la o altă subunitate din apropiere de Motru, localitatea sa de domiciliu.

De asemenea, Daniel Burlan este de mai mulţi ani membru în Consiliul de Administraţie al echipei Pandurii Târgu Jiu, funcţie în care actuala conducere a CE Oltenia nu-l mai susţine. Preşedintele Consiliului de Administraţie de la Pandurii, Marin Condescu, a afirmat însă în ultima vreme de mai multe ori că Burlan face parte în continuare din această structură de conducere, oficialii CEO făcând demersuri inclusiv pentru înlocuirea lui Condescu din funcţia de preşedinte.

În cursul lunii mai, conducerea CE Oltenia i-a somat pe Burlan şi Olaru să plătească unităţii o sumă de trei milioane de lei, bani ce ar reprezenta o altă finanţare considerată ilegală pe care SNLO a acordat-o către Pandurii în perioada în care cei doi erau în funcţii de conducere.

Curtea de Conturi a fost cea care a constatat în raportul său de activitate pe anul 2011 că SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-ar fi cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalităţi, dobânzi şi majorări de întârziere în cuantum de peste 3 milioane de lei.

Managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel declara în luna mai că, probabil, va trebui să le impute celor doi foşti directori şi o sumă de 19,8 milioane de lei pe care SNLO ar fi virat-o ilegal către Pandurii şi alte două echipe mai mici de fotbal, banii fiind alocaţi pe perioada 2009-2011. Curtea de Conturi a constatat, de asemenea, că Pandurii ar fi primit ilegal bani de la SNLO în 2011 şi a cerut unităţii să verifice şi modul în care au fost alocaţi banii în anii 2009 şi 2010, verificările ulterioare determinându-l pe Laurenţiu Ciurel să declare că trebuie să recupereze banii respectivi de la cei care i-au dat către echipa de fotbal.

CE Oltenia a intentat proces către Pandurii Târgu Jiu pentru a recupera sumele pe care le consideră acordate ilegal echipei, însă managerul privat Laurenţiu Ciurel a declarat în mod repetat, în conferinţe de presă, că, probabil, unitatea va pierde procesul şi, în consecinţă, va trebui să recupereze banii de la cei doi foşti directori ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici