Pompieri cercetaţi pentru că nu au aplicat manevre de resuscitare la un înec: Au examinat vizual victima şi au afirmat că persoana este decedată

Doi angajaţi ai ISU Botoşani sunt cercetaţi disciplinar pentru că nu ar fi respectat protocoalele de intervenţie în cazul unui tânăr de 19 ani, care s-a înecat în râul Siret, ancheta fiind declanşată după apariţia unor imagini în mediul online, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3796 afișări
Imaginea articolului Pompieri cercetaţi pentru că nu au aplicat manevre de resuscitare la un înec: Au examinat vizual victima şi au afirmat că persoana este decedată

Pompieri cercetaţi pentru că nu au aplicat manevre de resuscitare la un înec: Au examinat vizual victima, au afirmat că persoana este decedată şi nu au aplicat manevrele uzuale

Conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, că a deschis o anchetă internă în cazul celor doi pompieri care au intervenit duminică în localitatea Tudora, unde un tânăr s-a înecat, după ce pe reţelele de socializare au apărut imagini de la intervenţie, care nu s-ar fi desfăşurat conform procedurilor.

Imaginile filmate duminică după-amiază, în localitatea Tudora, unde un tânăr de 19 ani a murit înecat în râul Siret, surprind operaţiunile de scoatere a trupului din apă şi arată că nu s-au început imediat manevrele de resuscitare în încercarea de readucere la viaţă a victimei, aşa cum prevede procedura.

Şeful ISU Botoşani, col. Cristian Amarandei, spune că s-a autosesizat şi a declanşat o anchetă internă urmând ca cei doi pompieri – un ofiţer şi un subofiţer de la ISU, care nu au respectat procedurile de intervenţie, să ajungă în faţa comisiei de disciplină.

„În urma apariţiei unor imagini regretabile ne-am autosesizat în privinţa modului de intervenţie în data de 6 august la care echipajele ISU Botoşani au fost solicitate. (...) Au început acţiunile de căutare şi în aproximativ 15 minute au identificat corpul victimei pe care l-au extras din albia râului şi l-au transportat spre malul râului Siret. Echipajul de la Ambulanţă, formată dintr-un asistent şi un ambulanţier, au examinat vizual victima şi, din ceea ce mi-au spus colegii, au afirmat că persoana este deja decedată şi nu mai este cazul să aplice manevrele de resuscitare”, a declarat în conferinţa de presă susţinută marţi, şeful ISU Botoşani, col. Cristian Amarandei.

Conducerea ISU Botoşani susţine că procedurile de salvare ar fi fost încălcate.

„Consider că este un mod greşit de abordare a problemei, dat fiind că la momentul extracţiei victimei din albia râului trebuia aplicată procedura standard - manevre de resuscitare şi ulterior, dacă se constata că nu se răspunde acestor manevre, să se declare decesul. Noi punem un accent foarte mare pe pregătirea personalului şi pe modul de executare a misiunilor, pe profesionalism, motiv pentru care am demarat o anchetă internă pentru a stabili modul cum s-au desfăşurat operaţiunile şi în acelaşi timp de a stabili nivelul de vinovăţie a personalului propriu, motiv pentru care sunt trimişi în Consiliul de Judecată două cadre care au acţionat la locul intervenţiei” a mai spus în conferinţa de presă de marţi col. Cristian Amarandei.

Ofiţerul şi subofiţerul de la ISU Botoşani care au patricipat la misiunea de salvare de duminică pot fi sancţionaţi cu avertisment sau retrogradaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici