Ponta aşteaptă de la Chiţoiu soluţie pentru pensiile militare. Dacă PNL nu mai e de acord cu taxa de solidaritate, căutăm

Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe Daniel Chiţoiu o soluţie în privinţa banilor pentru pensiile militarilor, după ce PNL a anunţat că nu mai e de acord cu taxarea salariilor bugetarilor de peste 4.000 lei, banii strânşi astfel fiind necesari pentru aceste pensii.

730 afișări
Imaginea articolului Ponta aşteaptă de la Chiţoiu soluţie pentru pensiile militare. Dacă PNL nu mai e de acord cu taxa de solidaritate, căutăm

Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu (Imagine: Silviu Matei/Mediafax foto)

Întrebat dacă a fost abandonată ideea impozitării salariilor bugetarilor mai mari de 4.000 lei, Ponta a explicat: "A fost o idee absolut convenită în cadrul USL în luna ianuarie. Am prezentat-o celor de la FMI ca o măsură de obţinere a unor venituri exact în contextul în care căutăm venituri pentru pensionarii militari, cei 15.000, şi cei de la FMI au zis «bun şi le daţi banii, influenţa anuală este undeva la 100-110 milioane de lei, de unde îi obţineţi?» Având acord în cadrul USL, am zis că îi obţinem din această taxă tot de la bugetarii care au salarii foarte mari. Acum, dacă nu mai sunt de acord liberalii, trebuie să căutăm în altă parte cele 110 milioane pentru a-i da la militari aşa cum am promis".

El a spus că acceptul liberalilor pentru impozitare a fost ferm în luna ianuarie şi este vorba de o decizie politică a liberalilor.

"Înţeleg punctul de vedere al liberalilor şi o să discutăm în continuare să vedem dacă nu de aici, unde găsim cei 100-110 milioane de lei pentru a-i da la pensionarii militari", a menţionat Ponta.

Premierul a adăugat că aşteaptă de la ministrul de Finanţe o soluţie.

"Aştept să-mi propună ministrul de Finanţe, că eu nu sunt ministru de Finanţe. Nu este vorba că este liberal, domnul Chiţoiu nu este ministru liberal sau social-democrat, domnul Chiţoiu este ministru de Finanţe şi când aveam o sursă de venit pentru un obiectiv clar, dacă acea sursă de venit nu se mai realizează, trebuie găsită o altă sursă de venit. Este, până la urmă, ca în bugetul fiecărui om care se uită acum la noi. Dacă m-am bazat că o să iau o sută de milioane de lei de acolo ca să-i dau la pensionarii militari şi nu-i mai iau trebuie să-i găsesc în altă parte sau nu le mai dau, dar nu cred că aceasta este o soluţie", a adăugat Ponta.

El a mai spus că acest subiect va fi discutat probabil şi săptămâna vitoare în şedinţa de Guven.

"Discutăm probabil săptămâna viitoare. Am discutat şi ieri în şedinţa de guvern şi discutăm săptămâna viitoare", a adăugat Victor Ponta.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la finalul şedinţei USL, că subiectul taxei de solidaritate de 10% a fost în discuţie şi urmează să mai fie analizat, precizând că le-a transmis partenerilor să nu vină la rectificarea bugetară cu solicitări de sume suplimentare dacă se opun acestei propuneri.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a spus, la rândul său, la finalul şedinţei USL, că PNL se opune "categoric" introducerii unei taxe de solidaritate de 10%, susţinută de premierul Victor Ponta, precizând că eventualele venituri la bugetul de stat nu sunt semnificative.

Antonescu a fost întrebat cum vede propunerea premierului Victor Ponta pentru introducerea unei taxe de solidaritate de 10% pentru bugetarii cu venituri peste 1.000 de euro.

"PNL se opune categoric oricărei supraimpozitări sau creşteri de fiscalitate şi datorită ataşamentului său la principiul cotei unice, şi mai ales pentru că unul din angajamentele majore ale USL, la care ţinem toţi în aceeaşi măsură, liberali sau social-democraţi, este acela că nu vor creşte taxele şi impozitele. În această privinţă, poziţiile sunt clare şi, repet, soluţiile nu pot veni nici pentru rectificarea bugetară, nici pentru toate celelalte nevoi publice foarte mari, ce-i drept, dar nu pot veni din sume care nu sunt semnificative şi care s-ar obţine dintr-o taxare a veniturilor mai mari de 1.000 de euro şi aşa mai departe. Şi în plan simbolic, dar şi în plan practic nu putem să acceptăm o asemenea formulă pentru că, repet, nu rezolvă – pe de o parte încalcă angajamentele electorale, pe de altă parte nu rezolvă problema bugetară. Trebuie luate măsuri de fond, care să poată stimula cu adevărat apariţia locurilor de muncă şi, implicit, încasările la buget", a afirmat Antonescu.

În ceea ce priveşte impactul unei astfel de taxe de solidaritate, liderul PNL a precizat că oricare cifră luată în calcul nu justifică aplicarea acestei măsuri. "Există calcule diferite, dar esenţial este că, indiferent ce cifră am lua, oricare dintre cifre am lua, niciuna nu reprezintă o suplimentare semnificativă a bugetului, ceva care să acopere nişte necesităţi semnificative din acest buget", a susţinut Antonescu.

El a menţionat că "nevoile de la rectificare (bugetară, n.r.) nu pot fi oricum acoperite de introducerea unei asemenea taxe".

Premierul Victor Ponta şi-a prezentat luni şi marţi din nou intenţia de a introduce o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste 1.000 euro lunar, avansând însă de această dată un cuantum al taxei de 10%, nu de 16% ca în declaraţiile publice din ultimul an.

Taxa de solidaritate de 10% pe salariile bugetarilor de peste 4.000 lei ar aduce venituri suplimentare de doar 10 milioane lei, iar, dacă s-ar aplica pe toate salariile, inclusiv din zona privată, şi pensiile peste 4.000 lei, suma ar ajunge la circa 200 milioane lei, afirmă surse guvernamentale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici