Ponta confirmă că Guvernul caută soluţii de SUSPENDARE a permisului auto până la decizia instanţei

Guvernul caută soluţii prin care permisul auto să fie suspendat până la hotărârea instanţei în cazul şoferilor care accidentează mortal alte persoane sau conduc sub influenţa alcoolului, iar statul să achite despăgubiri dacă judecătorii se pronunţă în favoarea şoferului, spune premierul Victor Ponta.

384 afișări
Imaginea articolului Ponta confirmă că Guvernul caută soluţii de SUSPENDARE a permisului auto până la decizia instanţei

Ponta confirmă că Guvernul caută soluţii de SUSPENDARE a permisului auto până la decizia instanţei (Imagine: Shutterstock)

"Vreau să găsim soluţia legală, şi încă nu se găsise cu Justiţia, să nu mai stea să conducă până vine hotărârea definitivă. Ai omorât astăzi trei oameni şi iei şi conduci maşina încă 3-4 ani până s-o da în instanţă hotărârea. Eu vreau ca de astăzi să nu mai conduci. Dă Dumnezeu şi te achită, că de fapt erai nevinovat atunci, îţi plăteşte statul despăgubiri", a spus Ponta la România TV.

El a mai arătat că sunt căutate soluţii prin care să fie introdusă regula conform căreia permisul de conducere este suspendat dacă o amendă nu este achitată în termen de 30 zile, fiind nevoie ca bazele de date ale Finanţelor şi Poliţiei să fie interconectate pentru a fi evitate situaţii în care amenda este plătită dar nu figurează ca atare în baza Poliţiei.

"Legat de contravenţii: dacă ai băut şi ţi-am suspendat permisul, nu te duci să dai în judecată şi mai stai încă un an-doi şi eventual când pleci în vacanţă zici să stai cu permisul suspendat. Nu, ţi-l suspend de acum şi cu asta-basta, dacă câştigi, plăteşte statul despăgubire, că nu s-a prea întâmplat să piardă statul", a adăugat Ponta.

Legat de formula promovării prin ordonanţă de urgenţă a Codului rutier, Ponta a justificat procedura prin faptul că în Parlament mai sunt trei astfel de proiecte, dar discuţiile nu se finalizează.

Surse guvernamentale au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului de Interne să introducă în Codul rutier şi alte modificări decât cele legate de amenzi, precum asigurări că autorul unui accident grav nu va rămâne în posesia permisului până la o decizie definitivă a instanţei, spunând că altfel nu va accepta proiectul.

Premierul i-a mai cerut ministrului de Interne, Radu Stroe, să detalieze modul în care autorităţile locale vor comunica cu reprezentanţii poliţiei pentru încasarea sumelor provenite din amenzi.

Ministrul Radu Stroe a anunţat că noul Cod rutier prevede o amendă maximă de 16.000 de lei pentru administratorii de drumuri care nu îşi îndeplinesc atribuţiile, o amendă maximă pentru şoferi de 9.600 lei şi o perioadă maximă de doi ani în cazul suspendării permisului de conducere.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat însă ulterior că ar trebui făcută o dezbatere în Parlament în ceea ce priveşte Codul rutier, dată fiind importanţa şi efectele modificărilor, el arătând că este fundamentată şi adoptarea OUG şi că va exista o discuţie în Guvern asupra celei mai bune variante.

Marţi, Stroe a declarat, la finalul unei şedinţe a liderilor PNL, că s-a optat, ca decizie politică, pentru promovarea noului Cod rutier prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici