Ponta: Hava cere pentru 1 Decembrie de trei ori mai mult ca în Bucureşti, are comision de partid

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că dacă primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, cere pentru manifestările de 1 Decembrie de trei ori mai mult decât în Capitală, înseamnă că acesta suma este cu "comision" şi nu va acorda bani publici pentru "afaceri de partid".

410 afișări
Imaginea articolului Ponta: Hava cere pentru 1 Decembrie de trei ori mai mult ca în Bucureşti, are comision de partid

Victor Ponta (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Ponta a fost întrebat dacă Guvernul va aproba solicitarea primarului de Alba Iulia, Mircea Hava, pentru finanţarea manifestărilor de 1 Decembrie care se ridică la 1,2 milioane de lei.

"Ştiu că sunt organizate de către primarul nemuritor, Mircea Hava, cel mai de stânga primar de dreapta din România – că ştiţi că el are cei mai mulţi angajaţi la asistenţă socială, omul e de extremă stânga. (...) Eu nu ştiu de o asemenea solicitare, s-ar putea să o fi făcut pe la vreun minister. Noi am dat pentru parada în Bucureşti 400 de mii de lei, dacă ne costă la Alba Iulia 1,2 milioane înseamnă că e cu comisionul domnului Hava", a susţinut Ponta.

El a spus că nu va da, ca premier, bani publici pentru afaceri de partid.

"Dacă primesc solicitarea, sprijin toate manifestările în toată ţara de 1 Decembrie, dar cu obraz. Dacă îmi ceri de trei ori mai mult decât la Bucureşti, înseamnă că ai obrazul foarte gros şi nu dau bani publici pentru afaceri de partid", a mai comentat prim-ministrul.

Totodată, el a precizat că manifestările din Capitală nu vor avea fastul din Franţa sau din Rusia, însă momentul trebuie marcat ca atare.

"Eu nu cred că suntem o ţară atât de săracă încât să nu putem să ne sărbătorim Ziua Naţională. Fac eforturi ca şi în străinătate, la ambasadele, la consulatele noastre să avem totuşi o mică sărbătoare pentru ziua de 1 Decembrie. Nu putem să facem lucruri fastuoase, nici ca parada de pe Champs Elysees, nici ca cea din Piaţa Roşie, că nu e cazul, dar o defilare şi o sărbătoare de 1 Decembrie cred că e normal să facem", a mai afirmat Ponta.

Programul manifestărilor care ar trebui aibă loc la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională este incert, deşi mai sunt câteva zile până la 1 decembrie, autorităţile locale urmând să se întrunească pentru a stabili ce fonduri pot aloca, în condiţiile în care Guvernul nu a dat bani.

Prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, a declarat că până acum Guvernul nu a alocat nicio sumă de bani pentru organizarea Zilei Naţionale la Alba Iulia, deşi demersurile în acest sens au fost făcute încă din vară.

Cozuc a spus că autorităţile din Alba au cerut o sumă mai mare, respectiv 1,2 milioane de lei, în speranţa că în final vor primi totuşi o parte din fonduri.

"Am cerut o sumă mai mare în speranţa că vom primi ceva, dar se pare că nu. Criza îşi spune cuvântul şi Guvernul României nu ne-a alocat nimic. Asta nu înseamnă că nu vom organiza manifestări de Ziua Naţională. Vom face tot ceea ce ne stă în putinţă să organizăm manifestări cu resurse de pe plan local. Important este ca la sfârşit aceste manifestări să fie apreciate de cei care vor participa la această sărbătoare", a afirmat Cozuc.

Prefectul de Alba a afirmat că nu poate decât să fie de acord cu această decizie a Guvernului, pentru că "până la urmă nu are rost să cheltuim bani pe sindrofii", adăugând însă că, fiind vorba de Ziua Naţională a României, autorităţile din Alba vor organiza totuşi manifestări cu resurse locale.

La rândul său, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a declarat corespondentului MEDIAFAX că toate manifestările anunţate de prefectul de Alba costă bani, iar Prefectura nu poate să le organizeze dacă nu a primit fonduri.

Edilul a adăugat că Primăria Alba Iulia şi Consiliul Judeţean urmează a stabili ce manifestări vor putea suporta financiar pentru Ziua Naţională a României.

Anul trecut, autorităţile din Alba au primit de la Guvern 800.000 de lei pentru a organiza manifestările dedicate Zilei Naţionale a României, jumătate din sumă fiind alocată Primăriei Alba Iulia, iar cealaltă jumătate Prefecturii Alba.

Cea mai mare sumă a fost primită în 2008, în timpul Guvernului Tăriceanu, când pentru manifestările de la Alba Iulia s-au alocat 2,2 milioane de lei, iar cea mai mică în 2001, când s-au primit doar 350.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici