Video Porc şi miel la proţap, mici, dansuri şi cântece ţigăneşti, de Ziua Internaţională a Romilor în Cluj

Peste două sute de persoane au petrecut, sâmbătă, în curtea Primăriei comunei Gilău, judeţul Cluj, de Ziua Interţională a Romilor, cu porc şi miel la proţap, mici, cântece şi dansuri ţigăneşti. Organizaţiile etniei din Transilvania au cerut demisia Guvernului pentru nerespectarea promisiunilor.

1942 afișări

Romii participanţi la petrecerea desfăşurată cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor s-au adunat, sâmbătă, în curtea Primăriei comunei Gilău, judeţul Cluj, unde organizatorii au pregătit porc şi miel la proţap, mici, cântece şi dansuri ţigăneşti, interpretate de solistul Bogdan de la Cluj şi de trupa Romanofest, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestarea a început cu intonarea Imnului Romilor, ”Gelem gelem” (”Mă duc, mă duc”), pe scenă urcând şi primarul comunei Gilău, Dumitru Sfărlea, dar şi un consilier local din partea etniei, Aurel Roşianu, care au îndemnat romii să îşi trimită copiii la şcoală, educaţia fiind cea mai importantă pentru integrarea acestora.

Preşedintele Fundaţiei Roma Umanitate Cluj, Aurel Pascu, organizatorul manifestării, a declarat că, de ziua lor, romii atrag atenţia asupra situaţiei ”deplorabile” în care se regăseşte majoritatea populaţiei care aparţine acestei etnii.

”Guvernanţii actuali au promis că vor implementa diverse programe de sprijinire a etniei rome, însă aceste promisiuni nu s-au concretizat în niciun fel. Guvernul a irosit energii nemăsurate pentru diverse ordonanţe contestate, dar despre situaţia romilor nu doreşte nimeni să vorbească, încercându-se ascunderea sub preş a problemelor unei întregi comunităţi. Noi, romii din Transilvania, cerem demisia Guvernului pentru neîndeplinirea promisiunilor din Programul de Guvernare 2017-2020 al PSD. De asemenea, vom sesiza inclusiv Comisia Europeană şi ne declarăm împotriva primirii României în spaţiul Schengen până la soluţionarea tuturor problemelor legate de minoritatea romă”, a spus Pascu.

Potrivit acestuia, printre promisiunile din Programul de Guvernare 2017-2020 al PSD referitoare la etnia romă se numărau rezolvarea problemelor legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor şi locuinţelor deţinute de romi şi implementarea unor programe de reabilitare a locuinţelor din zonele locuite de romi prin asigurarea energiei electrice, a apei potabile, a canalizării, a gazului metan, a salubrităţii.

”Se promitea eficientizarea măsurilor ce vizează aspecte sectoriale (accesul pe piaţa muncii, promovarea de activităţi generatoare de venit, accesul la servicii medicale, reducerea abandonului şcolar, promovarea valorilor artistice, crearea unor programe de educaţie civică, prevenirea infracţionalităţii. Apoi se făcea referire şa îmbunătăţirea situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu, dar şi la faptul că PSD va susţine adoptarea Legii-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acesului romilor pe piaţa muncii. Nu s-a rezolvat nimic din aceste promisiuni, au fost doar vorbe goale”, a mai spus Aurel Pascu.

Demersul de demisie a Guvernului este susţinut de reţeaua asociaţiilor rome din Transilvania din care fac parte Asociaţia Romilor din Transilvania, Fundaţia Roma Umanitate, Fundaţia Sindy Humanitas, Gipsy Media, Asociaţia Romilor Gabori, Asociaţia Interetnică a Romilor din România, Asociaţia Pentru Incluziune Socială a Romilor Nord Vest, Partidul Alianţa Democrată a Romilor, filiala Cluj.

Ziua Internaţională a romilor se sărbătoreşte în fiecare an în 8 aprilie, decizia fiind luată în anul 1971 la Londra, unde a avut loc primul Congres internaţional al romilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici