Posturile pentru grefieri au fost suplimentate cu 200, iar cele pentru procurori şi judecători cu 70

Guvernul a decis, marţi, suplimentarea posturilor de grefier şi alte categorii de personal din sistemul judiciar cu aproximativ 200 şi a posturilor de procurori şi judecători cu circa 70, ca urmare a solicitărilor instanţelor, a anunţat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

1655 afișări
Imaginea articolului Posturile pentru grefieri au fost suplimentate cu 200, iar cele pentru procurori şi judecători cu 70

Posturile pentru grefieri au fost suplimentate cu 200, iar cele pentru procurori şi judecători cu 70 (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"În momentul de faţă, ca urmare a intrării în vigoare a noilor coduri (penal şi de procedură penală, n.r.), s-a redus destul de mult durata proceselor. Din păcate, de foarte multe ori a ajuns să dureze mai mult redactarea unor hotărâri judecătoreşti decât procesul în sine. De aceea, intervenţia noastră a fost mai mult pe zona de grefieri", a spus Robert Cazanciuc.

Ministrul Justiţiei a precizat că aceasta este principala solicitare pe care i-au adresat-o instanţele.

În 26 ianuarie, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat organizarea concursului de admitere la Şcoala Naţională de Grefieri pentru 53 de posturi de grefier cu studii superioare juridice la instanţele judecătoreşti, sub rezerva finanţării posturilor, şi 10 posturi de grefier cu studii superioare juridice la parchetele de pe lângă acestea.

Conform legislaţiei, grefierul din instanţele judecătoreşti are competenţe atât în managementul dosarelor şi în realizarea şedintelor de judecată, cât şi în cadrul compartimentelor auxiliare ale instanţei. Grefierul de şedinţă participă la şedintele de judecată, întocmeşte conceptele pentru citarea părţilor din proces, întocmeşte actele de procedură dispuse de completul de judecată, completează borderourile şi predă corespondenţa pentru expediere, completează condica şedinţelor de judecată, comunică hotărârile judecătoreşti în termenul prevăzut de lege, tehnoredactează hotărârile judecătoreşti şi alte lucrări repartizate de conducerea instanţei şi transcrie înregistrările audio sau stenogramele şedinţelor de judecată.

Grefierii din cadrul parchetelor, de la compartimentul registratură, înregistrează corespondenţa adresată acestopr unităţi, sesizările penale şi celelalte plângeri, cereri şi memorii ale cetăţenilor, redactează actele procedurale şi procesuale, precum şi situaţiile dispuse în dosar, de netrimitere şi de trimitere în judecată şi fac orice alte activităţi în completarea activităţii desfăşurate de procuror.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici