Povestea celui mai mediatizat dosar de ultraj sau cum a ajuns un fost demnitar să fie condamnat după o altercaţie pe şosea, la plecarea din club

Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de ultraj este cel al lui Cristian Boureanu, care a fost condamnat la închisoare cu suspendare. Atenţia nu a fost îndreptată asupra cazului pentru că a fost lovit un poliţist, ci pentru că s-a creat un circ al cărui protagonist era un fost parlamentar.

2327 afișări
Imaginea articolului Povestea celui mai mediatizat dosar de ultraj sau cum a ajuns un fost demnitar să fie condamnat după o altercaţie pe şosea, la plecarea din club

Boureanu, filmat în timpul arestului de la Poliţia Capitalei

Curtea de Apel Bucureşti a dat, săptămâna trecută, o sentinţă definitivă în cel mai mediatizat dosar de ultraj: Cristian Boureanu a fost condamnat la un an şi 9 luni de închisoare cu suspendare. Însă magistraţii nu s-au oprit aici, au pronunţat şi o serie de reguli pe care Boureanu trebuie să le respecte.

Fostul parlamentar trebuie, pe o perioadă de supraveghere de doi ani, să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta. De asemenea, instanţa l-a obligat pe Cristian Boureanu să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Bucureşti sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate, dar şi să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare sau în cadrul Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti, pe o perioadă de 90 de zile.

Iubita lui Cristian Boureanu, Laura Dincă, a fost condamnată de instanţă la o amendă penală în cuantum de 2.000 lei, pentru mărturie mincinoasă.

Sentinţa din primă instanţă a fost de 2 ani şi 2 luni de închisoare, tot cu suspendare. În motivarea deciziei de la acea vreme, magistraţii Judecătoriei Sectorului 1, cei care au pronunţat sentinţa, au spus că gestul de a lovi poliţistul a adus atingere forţelor de ordine, fapte fiind nejustificată chiar dacă fostul europarlamentar şi-a cerut scuze după ce s-a trezit din beţie.

Această decizie a stârnit nemulţumire în rândul poliţiştilor, aşa cum era de aşteptat. Cel mai afectat a fost chiar poliţistul pe care Boureanu l-a lovit. Ovidiu Andrei trebuie să primească daune de 7.000 de euro, tânărul poliţist fiind apărat în dosar de avocatul Andrei Sorescu.

„Îmi creează un sentiment de frustrare faptul că integritatea fizică şi prestigiul profesional al poliţistului valorează 30.000 de lei. În realitate, nu este vorba despre bani, este vorba despre mesajul pe care autoritatea judecătorească, ce-i drept, poate în primul caz mediatizat cu adevărat, îl transmite societăţii civile. Nu este doar îngrijorarea mea, este un sentiment de nelinişte generală, de îngrijorare în rândul colegilor mei care zilnic se expun riscului de a fi agresaţi, situaţiile conflictuale fiind nelipsite în cadrul unei zile de muncă”, a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Ovidiu Andrei, în luna iunie 2018, când a fost pronunţată sentinţa în prima instanţă.

La rândul lor, membrii Sindicatului EUROPOL i-au cerut ministrului de Interne Carmen Dan, tot la acel moment, să ia măsuri şi să întărească autoritatea poliţistului. Ministerul de Interne a avut, de altfel, iniţiative legislative şi proiecte în dezbatere în sensul întăririi autorităţii şi statutului poliţiştilor. Astfel, MAI vrea închisoare cu executare pentru ultraj şi detenţie pe viaţă dacă agentul de poliţie moare.

Cazul Boureanu a avut loc în anul 2017. Totul s-a petrecut în iunie iunie, când în jurul orelor 01:30, maşina în care se afla Cristian Boureanu a fost oprită în trafic, în zona Piaţa Charles de Gaulle din Sectorul 1 al Capitalei de un echipaj de poliţie rutieră.

Procurorii susţin în rechizitoriu că acesta "s-a manifestat violent, la momentul solicitării documentelor de identitate de către un agent de poliţie din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră, în sensul că l-a ameninţat pe acesta, i-a prins degetele mâinii drepte prin închiderea portierei autoturismului, i-a răsucit mâna stânga, i-a rupt cămaşa uniformei de serviciu şi l-a lovit cu genunchiul în zona inghinală, provocându-i leziuni traumatice care pot necesita un număr de 15-20 zile de îngrijiri medicale".

Fostul parlamentar a petrecut şi o perioadă de 2 luni în arest preventiv, fiind plasat, ulterior, sub control judiciar.

În urma cercetărilor şi a administrării probelor, pe 20 iulie 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului1 i-au trimis în judecată pe Cristian Boureanu, acuzat că a agresat un poliţist rutier, şi pe iubita sa, Laura Dincă, pentru mărturie mincinoasă. Cu toate că există şi filmări din acea noapte, Boureanu a declarat, în repetate rânduri şi oriunde a avut ocazia, că nu l-a lovit pe Andrei Ovidiu şi că poliţistul a minţit.

Astfel de declaraţii au fost lansate în faţa judecătorilor: „Andrei Ovidiu a dovedit ca a minţit în mod repetat în faţa superiorilor, a Poliţiei Române, în faţa procurorilor şi a judecătorilor, în sala de judecata.(...) Nu am refuzat să mă legitimez, nu pot sa explic atitudinea lui Andrei Ovidiu de a folosi forţa. Nu am opus rezistenţă. Nu e adevărată acuzaţia că l-am lovit cu genunchiul pe Andrei Ovidiu. Nu l-am atins când am ridicat piciorul, nu l-am lovit când am ridicat piciorul. Doar am ridicat piciorul, şi el s-a ferit. Nu am avut nici intenţia sa îl lovesc. Doar am ridicat piciorul”.

Potrivit statisticilor MAI, numărul cazurilor de ultraj a crescut în ultimii ani, însă cazul lui Cristian Boureanu este cel mai celebru dosar din România. Atenţia a fost îndreptată asupra cazului nu doar pentru că era protagonist un fost parlamentar, ci şi pentru situaţia tragi-comică iscată. În spaţiul public au apărut mai multe înregistrări din noaptea în care maşina în care se afla Cristian Boureanu a fost oprită pe bulevardul Aviatorilor din Capitală, pe imagini observându-se cum fostul deputat îl loveşte pe unul din poliţişti în zona inghinală, dar şi cum omul legii ripostează cu un pumn în zona feţei. Filmuleţul a făcut înconjurul internetului.

La rândul său, Boureanu a depus plângere împotriva poliţistului care l-a lovit, însă procurorii au clasat-o, pentru că agentului nu i se poate imputa fapta de abuz în serviciu, el acţionând în legitimă apărare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici