Povestea clopotelor care vor răsuna în timpul sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului. De ce sunt deranjaţii vecinii

Unul dintre cele mai mari clopote suspendate din bisericile europene se va auzi duminică, atunci când va fi sfinţită Catedrala Mântuirii Neamului. Clopotul cântăreşte 25 de tone, are gravat pe el efigia chipul Patriarhului Daniel şi a fost realizat în Austria.

12191 afișări
Imaginea articolului Povestea clopotelor care vor răsuna în timpul sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului. De ce sunt deranjaţii vecinii

Povestea clopotelor care vor răsuna în timpul sfinţirii Catedralei Mântuirii Neamului. De ce sunt deranjaţii vecinii (Foto: Hepta)

Celelalte clopote se regăsesc în turnul „Clopotniţă” de pe faţada de vest a Catedralei Mântuirii Neamului, la o înălţime de 60 de metri. În ultimele zile, ele au fost trase de probă, lucru care i-a deranjat pe unii dintre locuitorii din zonă.

"Se aud, se aud destul de bine. Astăzi (sâmbătă -n.r.) nu le-au tras, ieri (vineri- n.r.) le-au tras de trei ori. Bănuiesc că au făcut încercări, probe până acuma. Pentru cine nu e obişnuit, deranjează. Dar ce să mai facem. Asta este. Nu putem să schimbăm nimic noi", a declarat un locatar.

"Stăm la etajul 5 noi. Mama, care stă jos, la Piaţa Cotroceni, le aude. Au fost nişte sunete chiar foarte plăcute, armonioase. Cred însă că nici nu au fost date la intensitate maximă. Probabil că mâine vom vedea cât de tare se aude. Am fost deranjaţi de construcţie, de ani de zile, cred că sunt 6, de praf, de gălăgie noaptea , că s-a lucrat 24/24. Noi stăm chiar vizavi. Un preot mi-a spus că suntem binecuvântaţi că stăm aici, Foarte mulţi din zonă însă detestă lucrul acesta, dat fiind disconfortul creat. Gândiţi-vă că diametrul Bucureştiului este în jur de 20 de kilometri. Este clar că se va auzi în tot oraşul sunetul clopotelor. Au făcut probe, dar nu deranjant", a mai spus o femeie.

Primul clopot montat în turla clopotniţă a Catedralei Mântuirii Neamului a răsunat pe 24 octombrie 2018, pe Dealul Arsenalului, cu o lună înainte de sfinţirea lăcaşului de cult.

Clopotele au fost realizate în fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, şi au o garanţie de 15 ani şi o durată de viaţă apreciată la peste 400 ani. Ele au ajuns în ţară pe 19 mai 2017 şi cântăresc împreună 33 de tone.

Acestea au fost plătite exclusiv din banii Patriarhiei, nu din fonduri publice, susţine Patriarhia, care nu a precizat însă şi cât au costat acestea.

Clopotul cel mare, dedicat „Eroilor Neamului”, are o greutate de peste 25 de tone, cu o înălţime şi un diametru de circa 3 metri. Acesta va putea fi auzit pe o rază de 15 km la evenimentele şi sărbătorile importante.

În ceea ce priveşte calitatea sunetelor, aceasta este asigurată prin puritatea aliajului de bronz utilizat de turnătoria din Tirol, 78% cupru electrolitic cu puritatea de 99,99% şi 22% staniu electrolitic, cu aceeaşi puritate.

Pe fiecare dintre cele şase clopote sunt inscripţionate stema Patriarhiei, chipul în efigie al Patriarhului Daniel, precum şi inscripţia: „Binecuvântarea Patriarhului Daniel al României pentru Catedrala Naţională – Centenar 1918 – 2018”.

Efigia chipului Patriarhului Daniel aflată pe fiecare clopot a stârnit nu de puţine ori controverse în spaţiul public. Patriarhia a explicat însă că această efigie este o consecinţă firească a muncii depuse de Patriarh pentru înălţarea Catedralei. În plus, astfel de tradiţii sunt respectate inclusiv în lumea catolică.

Catedrala Mânturiii Neamului este proiectată să reziste cel puţin 500 de ani şi la cutremure multiple cu magnitudine de peste 8,5 pe scara Richter. Potrivit proiectului final, în subsolul clădirii se vor găsi şase adăposturi antiatomice pentru situaţiile de urgenţă, care pot adăposti câte 300 de persoane fiecare.

Fundaţia Catedralei este un masiv din beton armat în care au intrat nu mai puţin de 25.000 de tone de beton şi în jur 15.000 de tone de armătură. Patriarhia a explicat că locul în care este ridicată Catedrala Mântuirii Neamului, în spatele Casei Poporului, nu este ales întâmplător. Acolo, în timpul comunismului, existau cinci biserici. Trei dintre ele au fost demolate de Nicolae Ceauşescu.

În final, Catedrala va avea o îmbinare de elemente din arhitectură românească, bizantină şi occidentală. Ansamblul arhitectural al Catedralei va cuprinde patru clădiri auxiliare dintre care o casă şi cantină pentru pelerini, un centru de diagnoză şi tratament pentru persoanele defavorizate, un centrul internaţional de conferinţe, dar şi un muzeu al creştinismului care va fi plasat în subsolul clădirii.

Catedrala, care va fi sfinţită duminică de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu şi Patriarhul Daniel, va avea hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici