Povestea porcului familiei Vlas din Sulina, îngropat necorespunzător după ce a murit de pestă porcină

Epidemia de pestă porcină africană continuă în sudul României şi cuprinde judeţ după judeţ. Cu Vrancea, îşi începe urcarea spre Moldova, iar autorităţile de aici nu par să ia exemplul celor din Ardeal, care au oprit virusul aplicând cu stricteţe regulile din manual.

4899 afișări
Imaginea articolului Povestea porcului familiei Vlas din Sulina, îngropat necorespunzător după ce a murit de pestă porcină

Povestea porcului familiei Vlas din Sulina, înmormântat necorespunzător după ce a decedat de pestă porcină

Pentru investigaţia jurnalistică realizată de Gândul pe urmele PPA în România, am primit la redacţie plângerea unui tulcean, pe care DSVSA nu-l despăgubeşte fiidcă şi-a îngropat singur porcul mort pe un câmp, la sfatul... medicului veterinar.

Până joi, 25 octombrie, România a înregistrat 1.042 de focare de PPA (+21 faţă de 18 octombrie). Au fost afectate 266 de localităţi (+6) din 15 judeţe (+1). Nu s-a mai depistat PPA în exploataţiile comerciale, iar în total au fost eliminaţi 354.604 porci afectaţi de boală.

Vineri, PPA a ajuns în Vrancea. Primul focar al virusului a apărut la o stână aflată în apropierea localităţii Lespezi. Mai mulţi porci s-au îmbolnăvit, iar ciobanul a anunţat medicii veterinari. Virusul a fost confirmat deocamdată de un laborator local. Până la confirmarea de la laboratorul de referinţă din Bucureşti, autorităţile au izolat întreaga zonă, inclusiv satul Lespezi.

„Proba este pozitivă, rezultatul a venit de la Laboratorul din Brăila,” a declarat corespodentului Mediafax, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Vrancea, Gabriel Micu. ”S-a reunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi s-au luat primele măsuri. Este un singur focar, dar a fost izolată zona, nu mai intră sau ies animale şi produse de carne.”

Marţi, virusul PPA a fost confirmat la un mistreţ mort la graniţa dintre România şi Bulgaria. Animalul rămăsese blocat în gardul de la frontieră, în apropiere de localitatea Kainaragea din districtul Silistra. Agenţia bulgară pentru Siguranţă Alimentară a anunţat mistreţul era infectat cu PPA. Până astăzi, virusul PPA a fost depistat în nouă ţări din Uniunea Europeană: Belgia, Italia, Cehia, Polonia, Estonia, Letonia, România, Ungaria şi Lituania.

Povestea porcului familiei Vlas din Sulina

Scriam în finalul ultimului articol al investigaţiei Gândul despre PPA de diferenţele majore de comportament, remarcate, atât la autorităţi, cât şi la românul obişnuit, în nordul ţării, faţă de judeţele din sud.

De ce nordul a închis în cel mult trei luni, în cvasitotalitate, focarele apărute - ba, mai mult, Sălajul chiar a oprit virusul „la liziera pădurii”, înainte de a difuza de la mistreţ la animalul domestic, iar sudul, într-un interval de timp aproximativ egal, a scăpat boala de sub control?

Citeşte continuarea...

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici