Prahova: 700 kg. de salam alterat retras din magazine. Au fost vândute cantităţi de 3-4 ori mai mari

Peste 700 de kilograme de salam importat din Germania şi fără date de identificare, considerat nesigur şi impropriu consumului, au fost retrase din trei lanţuri de magazine din Prahova, autorităţile estimând că în judeţ au fost vândute cantităţi "de trei, patru ori mai mari" decât cea confiscată.

237 afișări
Imaginea articolului Prahova: 700 kg. de salam alterat retras din magazine. Au fost vândute cantităţi de 3-4 ori mai mari

Prahova: 700 kg. de salam alterat retras din magazine. Au fost vândute cantităţi de 3-4 ori mai mari (Imagine: Shutterstock)

Comisarii de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului (CPC) Prahova au retras de la comercializare 723 de kilograme de salam, produs importat din Germania şi care nu avea date de identificare, fiind considerat impropriu şi nesigur pentru consum, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, şeful CPC Prahova, Corneliu Buzu.

Potrivit acestuia, produsul retras în urma verificărilor este salam denumit generic "salam uscat clasic", care are însă diverse texturi şi culori, fapt datorat reţetelor diferite şi în privinţa căruia nu se poate spune data fabricaţiei şi nici dacă este sau nu expirat.

Cele 723 de kilograme de salam au fost retrase din trei lanţuri de supermarket-uri, iar controalele continuă în magazinele mici unde acest produs ar fi putut ajunge.

Întrebat ce cantitate din produsul neconform şi considerat nesigur pentru consum a fost vândută în judeţ, şeful de la Protecţia Consumatorului Prahova a spus că la acest moment nu se poate spune cu exactitate, dar că se estimează că la consumatori au ajuns cantităţi "de trei, patru ori mai mari decât cea retrasă de la comercializare”.

Valoarea totală a salamului retras de la comercializare este de peste 8.800 de lei, iar cele trei lanţuri de supermarket-uri care vindeau acest produs au fost amendate cu suma totală de 45.000 de lei, două dintre lanţurile de magazine primind amenzi de câte 20.000 de lei şi unul fiind amendat cu 5.000 de lei. Amenzile au fost aplicate pentru comercializarea de produse fără elementele necesare pentru stabilirea datei valabilităţii minimale.

ANPC a început, joi, un control în toată ţara care a avut ca obiect verificarea calităţii unor produse alimentare (salam feliat ambalat în vid, capete de salam în vid, dar şi alte mezeluri), ca urmare a sesizării unui bărbat din judeţul Timiş privind salam feliat ambalat în vid care avea semne evidente de alterare.

În urma controalelor de joi şi vineri au fost retrase din magazine peste 3,4 tone de mezeluri şi au fost aplicate amenzi de 370.000 de lei.

Inspectorii ANPC au constatat nereguli la trei firme din judeţele Braşov, Mureş şi Sibiu, care ambalau salam produs într-o altă ţară UE, ce era comercializat sub diferite mărci. Potrivit reprezentanţilor ANPC, produsul era adus în ţară în bune condiţii, dar ambalarea era necorespunzătoare, ducând la alterarea produsului, iar termenul de valabilitate al produsului ar fi fost prelungit de firma de ambalare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici