Predoiu: CSM trebuia să facă un efort de restructurare internă. Sistemul judiciar trebuie evaluat

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a susţinut, vineri, că ar fi necesară evaluarea sistemului judiciar, implicit restructurarea Consiliului Superior al Magistraturii, demnitarul subliniind faptul că este prioritară o analiză onestă a alocărilor sistemului bugetar.

25 afișări
Imaginea articolului Predoiu: CSM trebuia să facă un efort de restructurare internă. Sistemul judiciar trebuie evaluat

Predoiu: CSM trebuia să facă un efort de restructurare internă. Sistemul judiciar trebuie evaluat (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am văzut azi cu toţii imagini dramatice din Japonia. (...) Într-o clădire de birouri, în plin seism, angajaţii încercau să ţină şi computerele pe masă, ceea ce demonstrează, mai mult decât sânge rece, o anumită abordare a filozofiei locului de muncă", a spus ministrul Predoiu, în cadrul Conferinţiei internaţionale "Justiţia în contextul crizei economice", organizată de UNJR, MEDEL şi Fundaţia Friedrich Ebert.

Ministrul Justiţiei a declarat că, la începutul anului 2009, în Romania s-a instalat foarte brusc criza economică şi a avut un impact extrem de sever asupra bugetului de stat, a veniturilor şi încăsărilor bugetare, punând în dificultate Guvernul. "Ar fi pus în dificultate orice Guvern", a adăugat ministrul.

În acest context, Predoiu a invocat lipsa unor strategii şi politici coerente de resurse umane în sistemul judiciar, dar şi "voluntarismul politic" manifestat prin deschiderea iraţională de instanţe şi parchete care a agravat problema.

"Se impune o privire atentă asupra modului în care toţi ordonatorii de credite din sistemul judiciar au folosit resursele. Poate că un audit financiar independent ar lămuri o serie de confuzii", a afirmat Predoiu.

Predoiu a precizat că MJ a avut o politică activă în 2009, 2010, efectuând o restructurare a aparatului ministerial, care au constat, în principal, "în reduceri de posturi, de cheltuieli, de operare, diurnă, protocol, birotică". "Este demonstrabil, am reuşit reduceri prin aceste măsuri de cheltuieli de personal cu 271.000 de lei lunar, şi prin alte măsuri pe care le-am luat, în contextul în care toate instituţiile statului le-au luat", a susţinut Predoiu.

Ministrul a precizat că, în 2009, CSM de asemenea ar fi trebuit să facă un efort similar de analiză şi de restructurare internă, "pentru că efortul de suportare a crizelor în sistemul bugetar trebuie să fie uniform, inclusiv în subsisteme".

În acest sens, Predoiu a arătat că structura CSM are 275 de posturi în schemă, din care 213 sunt efectiv ocupate. "Cred că eforturile de ajustare birocratică trebuiau aduse şi în această instituţei - şi o spun din perspectiva de membru al plenului Consiliului. Cred că trebuie să facem în 2011 o evaluare pe toate poziţiile, dacă se justifică o ajustare sau o extindere a schemei de personal", a precizat Predoiu.

Totodată, ministrul a spus că în ce priveşte bugetul alocat consumabilelor nu se face niciun efort de analiză, dacă chiar trebuie tipărit orice.

"Trebuie să reluăm, la nivelul CSM, eforturile de concepţie a unei strategii de resurse umane pe termen mediu şi lung, şi asta până stabilim data intrării în vigoare a Codurilor, dată previzibilă de altfel. În paralel, trebuie să evaluăm eficienţa sistemului judiciar şi impactul Codurilor. Faptul că Strategia Fiscal Bugetară pentru 2011-2013, adoptată de către Guvern, la cererea expresă a MJ, a menţionat justiţia ca domeniu prioritar, este un bun început", a explicat demnitarul, adăugând că toate aceste resurse trebuie privite şi folosite cu o mentalitate responsabilă de către întreg sistemul, începând cu liderii săi.

"Aş dori să insist asupra mentalităţii şi atitudinii, pentru că este cheia reuşitei în orice întreprindere, nu numai la noi", a spus ministrul Predoiu.

Oficialul guvernamental a anunţat lansarea recentă în dezbatere publică a proiectului privind personalul auxiliar, care este menit să consolideze managementul în sistemul judiciar, prin introducerea managerului de instanţă, degrevarea mai substanţială a judecătorilor de sarcini administrative şi introducerea unei coerenţe în cariera grefierilor.

"Între obligaţia de responsabilitate pe care o avem faţă de alocarea resurelor şi obligaţia de a respecta independenţa sistemului judiciar, cred că binomul justiţia-criza economică trebuie privit în dublul sens. În general, se vorbeşte de efectul agresării bunului mers al justiţiei din cauza crizei sau ca urmare a subfinanţării bugetare. Celălalt sens la binomului, cum influenţează pe alocuri justiţia criza economică sau impactul crizei economice asupra bugetului. Managementul este elementul cheie în ultilizarea resurselor cu eficienţă şi nu vom accepta lipsa managementului cu resurse suplimentare. Suntem gata să furnizăm resurse suplimentare pentru atribuţii sau sarcini suplimentare cum sunt Codurile", a afirmat ministrul.

Astfel, el a menţionat că "se verifică ceea ce anticipa în 2008", respectiv că va veni momentul a fi folosite aceste Coduri, pentru "a impune factoruluui politic reevaluarea completă a sistemului şi suplimentarea resurselor alocate sistemului".

"Codurile nu pot fi ocolite, ele stau ca un hotar care va obliga factorul politic să regândească bugetele alocate justiţiei", a punctat Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici