Predoiu: Justiţia a devenit un lait-motiv al campaniei electorale

Ministrul Cătălin Predoiu a afirmat, marţi, la RFI România, că justiţia a devenit un lait-motiv al campaniei electorale, lucrurile nestând atât de rău pe cât vor unii să le prezinte, iar raportul de ţară va reflecta ce minusuri sau plusuri a avut fiecare instituţie în parte, inclusiv Parlamentul.

28 afișări
Imaginea articolului Predoiu: Justiţia a devenit un lait-motiv al campaniei electorale

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Reacţia lui Cătălin Predoiu vine după ce preşedintele PSD Mircea Geoană a afirmat că Uniunea Europeană ar putea tăia fondurile destinate României, dacă raportul din vară va fi negativ.

"Este un lait-motiv al campaniei electorale, mai degrabă şi cred că trebuie să ne concentrăm în primul rând pe ceea ce avem de făcut în acest moment, respectiv să finalizăm proiectele pe care le avem în Parlament, să finalizăm proiectele pe care le derulează Consiliul Superior al Magistraturii. E bine s-o spunem, lucrurile nu stau chiar atât de rău pe cât vor unii să le prezinte. S-au făcut progrese pe toate cele patru condiţionalităţi. Noi o să le prezentăm bineînţeles partenerilor noştri europeni. Trebuie evaluat exact, fiecare instituţie ce a făcut din ceea ce avea de făcut înainte de a se trage concluzii cu privire la responsabilităţi. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte Ministerul Justiţiei, eu sunt destul de împăcat cu ceea ce am făcut în ultimul an, cunosc şi părerea evaluatorilor europeni şi sunt convins că raportul de ţară va reflecta nu numai per ansamblu care este starea reformelor şi luptei împotriva corupţiei, dar şi ce minusuri sau plusuri a avut fiecare instituţie în parte, inclusiv Parlamentul", a declarat ministrul Justiţiei Predoiu.

Întrebat despre rezoluţia recentă a Bundestagului referitoare la România şi de riscul ca UE să taie fondurile destinate Bucureştiului "din cauza reformei precare a justiţiei", Predoiu a susţinut că "este o poziţie de presiune care confirmă presiunile anterioare care au fost puse de statele membre pe Comisia Europeană, dar orice speculaţie pe această temă este prematură în acest moment".

"În opinia mea, România nu se află în situaţia Bulgariei de anul trecut. Prin urmare, în opinia mea, nu cred în acest moment că se poate vorbi de aplicarea unor astfel de sancţiuni. Asta nu înseamnă că nu trebuie să ne preocupe acest semnal pe care l-am primit şi să discutăm deschis cu evaluatorii care vor continua să îşi desfăşoare misiunea în această lună şi la începutul lunii viitoare problemele care au rămas sau pe care dânşii le consideră nerezolvate, pentru că este posibil ca multe aspecte să fie lămurite în cursul misiunilor de evaluare. De asta vin aici, ca să se informeze", a declarat Predoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici