Prefectul judeţului Galaţi dă asigurări că sătenii din Izvoarele nu au motive de îngrijorare

Prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a declarat marţi că sătenii din Izvoarele nu au motive de îngrijorare, după ce, în satul respectiv, unde în urmă cu două luni şi jumătate s-au înregistrat peste 260 de cutremure, a apărut o groapă cu diametrul de 50 de centimetri sub magazia unui localnic.

120 afișări

Prefectul susţine că din primele date a reieşit că groapa s-ar fi format pe locul uneia vechi şi care era folosită în trecut ca depozit de cereale, variantă susţinută şi de către primarul localităţii Izvoarele, Ion Neculau, care a mai spus că tasarea a apărut după ce apa provenită de la inundaţiile din 11 -13 septembrie a băltit multă vreme în acea zonă.

Dorin Otrocol a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii să verifice construcţia sub care a apărut groapa respectivă şi a precizat că nu se impune evacuarea proprietarilor.

Groapa, care are aproximativ jumătate de metru diametru şi peste un metru adâncime, a apărut marţi dimineaţă, iar sătenii s-au alertat crezând că este vorba despre urmări ale cutremurelor înregistrate în urmă cu două luni în aceeaşi zonă.

Gospodăria unde a apărut groapa este una dintre cele 31 de locuinţe din satul Izvoarele, afectate de cutremurele care au avut loc în zonă.

Din 23 septembrie şi până la începutul lunii octombrie, în zona comunelor Slobozia Conachi şi Schela din judeţul Galaţi s-au produs peste 260 de cutremure, dintre care peste 30 au avut magnitudini de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice seisme înregistrate la Galaţi în această perioadă au avut 3,9 grade şi s-au produs în 29 şi 30 septembrie şi în 4 octombrie.

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a instalat atunci în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negrea trei staţii seismice portabile, pentru localizarea cu precizie a zonei unde se produc cutremurele, precum şi echipamente de măsurare a deplasării faliilor cu rezoluţie de un milimetru.

Totodată, în această perioadă au fost prezenţi în zonă reprezentanţi ai INFP.

Până în prezent, specialiştii nu au putut stabili cauza producerii cutremurelor.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat şi printre localităţile afectate de inundaţiile produse în perioada 13 - 14 septembrie în judeţul Galaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici