Prefectura Mureş vrea revizuirea sentinţei de retrocedare a unei păduri urmaşilor familiei Banffy

Un proces în care Prefectura Mureş a cerut revizuirea unei sentinţe definitive de retrocedare a peste 9.300 de hectare de pădure urmaşilor familiei nobiliare a lui Banffy Daniel va fi judecat de Judecătoria Giurgiu, după ce ICCJ a decis strămutarea dosarului de la instanţa din Reghin.

333 afișări
Imaginea articolului Prefectura Mureş vrea revizuirea sentinţei de retrocedare a unei păduri urmaşilor familiei Banffy

Prefectura Mureş vrea revizuirea sentinţei de retrocedare a unei păduri urmaşilor familiei Banffy (Imagine: Shutterstock)

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Mureş, Dragoş Bardoşi, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că Prefectura Mureş a solicitat, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, strămutarea unui proces în care a formulat cerere de revizuire a unei sentinţei definitive de retrocedare a 9.323 de hectare de pădure din Stânceni, Răstoliţa şi Lunca Bradului urmaşilor familiei nobiliare a lui Banffy Daniel.

Potrivit site-ului ICCJ, în 5 decembrie instanţa a dispus trimiterea cauzei la Judecătoria Giurgiu, de la Judecătoria Reghin.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a pronunţat în cererea formulată de Prefectura Mureş şi a stabilit strămutarea dosarului 1858/289/2014 de la Judecătoria Reghin la Judecătoria Giurgiu. Acest dosar priveşte cererea de revizuire depusă de Prefectura Mureş împotriva sentinţei definitive prin care s-au retrocedat 9.323 de hectare de pădure urmaşilor lui Banffy Daniel", a declarat Bardoşi.

Potrivit acestuia, Prefectura Mureş a primit de la MAI o sumă stabilită de Judecătoria Reghin ca şi cauţiune în acest dosar - 14.918 lei, pe care a şi depus-o, "pentru a nu trebui să elibereze titlul de proprietate până ce se judecă revizuirea".

El a precizat că solicitarea de revizuire se întemeiază pe un document obţinut de la CNSAS, mai exact decizia penală 2.213 din 3 decembrie 1952, prin care Tribunalul Bucureşti a dispus confiscarea integrală a averii lui Banffy Daniel, acesta fiind găsit vinovat de instigare la crime împotriva umanităţii din perioada 1940-1944.

Potrivit sursei citate, până în prezent Prefectura Mureş a câştigat 12 procese cu urmaşii unor familii nobiliare, aducând astfel în proprietatea statului român 78.490 de hectare de pădure din judeţ, în timp ce, în urma unor sentinţe judecătoreşti definitive din 10 dosare, 8.183 de hectare de pădure vor fi retrocedate urmaşilor foştilor proprietari nobiliari.

"În prezent, avem pe rol 15 procese privind suprafeţe de păduri revendicate de moştenitorii foştilor proprietari, suprafaţa aflată în litigiu acum fiind de 40.234 de hectare de pădure. Ultimul proces câştigat a fost cel din 9 octombrie 2014, când Comisia judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate Mureş, de pe lângă Prefectură, a câştigat la Tribunalul Brăila, în mod irevocabil, suprafaţa de 25.377 de hectare de pădure, solicitată la reconstituire de SC Domeniul Silvic Gudeamesterhaza SA, prin administratorul ei, Bethlen Ana", a afirmat Bardoşi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici