Premieră în instituţii: persoanele vor fi identificate de la distanţă prin mijloace video

Normele privind reglementarea, recunoaşterea, aprobarea sau acceptarea procedurii de identificare a persoanei la distanţă utilizând mijloace video au fost publicate în Monitorul Oficial. Procedura poate fi utilizată de instituţii şi de companiile private.

2618 afișări
Imaginea articolului Premieră în instituţii: persoanele vor fi identificate de la distanţă prin mijloace video

Premieră în instituţii: persoanele vor fi identificate de la distanţă prin mijloace video

Potrivit Autorităţii pentru Digitalizarea României, decizia reglementează cadrul juridic pentru identificarea persoanelor, în interacţiunea lor la distanţă cu instituţiile publice sau cu companiile private.

Concret, cetăţenii pot să beneficieze de o serie de servicii publice direct de acasă, pot obţine semnătura electronică de la distanţă, pot accesa produsele instituţiilor bancare fără să meargă la sediul acestora şi pot să desfăşoare acţiuni de importanţă juridică la care înainte ar fi fost necesară prezenţa fizică şi identificarea cu buletinul.

Normele publicate în Monitorul Oficial vor intra în vigoare în 30 de zile, dar operatorii economici sau instituţiile care vor folosi identificarea la distanţă prin mijloace video au la dispoziţie o perioadă de 8 luni pentru a se pune în acord cu acestea.

Potrivit regulilor stabilite de legiuitor, în procesul de identificare, cetăţeanul va avea nevoie de un dispozitiv electronic cu care să captureze imagini ale feţei şi imagini cu cartea de identitate sau paşaportul. De asemenea, acesta va trebui să fie identificat într-o bază de date.

Pe parcursul procedurii cetăţeanului i se pot adresa diverse întrebări pentru ca platforma să se asigure că în faţa laptopului sau a telefonului nu este o altă persoană decât cea din documente.

După ce aceşti pasi au fost parcurşi cu succes, ultima etapă este confirmarea cu un factor de autentificare suplimentar, prin transmiterea unui cod de unică folosinţă sau a unui link cu o durată limitată, special creat în acest scop, generat în mod individual prin e-mail sau SMS.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici