Premieră în ortodoxia din România: Slujbă în limbile română şi romani, oficiată de mitropolitul Clujului - GALERIE FOTO

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, în premieră, la o biserică din Turda, slujba de Liturghie în limbile română şi romani, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

5036 afișări
Imaginea articolului Premieră în ortodoxia din România: Slujbă în limbile română şi romani, oficiată de mitropolitul Clujului - GALERIE FOTO

Premieră: Slujbă în limbile română şi romani, oficiată de mitropolitul Clujului

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, a oficiat, sâmbătă, slujba de Liturghie la Parohia misionară pentru romi „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din zona Turda-Fabrici, alături de mai mulţi preoţi printre care Marin Trandafir Roz, primul preot rom din judeţul Cluj, hirotonit în luna ianuarie 2019 cu misiunea de a deservi comunităţile de romi de pe raza municipiilor Turda şi Câmpia Turzii.

Slujba de Liturghie a fost una inedită, deoarece, în premieră, a fost oficiată în limbile română şi romani, pentru a marca Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită anual în data de 8 aprilie.

În cuvântul său de învăţătură, mitropolitul Clujului a vorbit despre semnificaţia postului, susţinând că este nevoie în această perioadă a postului Paştelui şi de la rugăciune.

„Postul şi rugăciunea merg mână în mînă. Postul ne ajută dacă suntem oameni buni, dacă facem rele nu ne ajută la nimic”, a spus înaltul ierarh ortodox.

În final, IPS Andrei a oficiat şi o slujbă de parastas în memoria victimelor deportării în lagărele naziste din Auschwitz-Birkenau şi Transnistria.

De asemenea, copiii prezenţi au primit dulciuri şi cărţi de rugăciune din partea mitropolitului Clujului.

Ziua de 8 aprilie este sărbătorită drept Ziua Internaţională a Romilor din anul 1971, cu ocazia Primului Congres Internaţional al romilor de pretutindeni care a avut loc la Londra, când au fost stabilite imnul internaţional al romilor „Gelem, Gelem”, steagul romilor şi limba comună – limba romani.

În România, ziua de 8 aprilie este considerată sărbătoarea etniei rome în urma adoptări unei legi în anul 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici