Premieră la Cluj-Napoca: Alfabetul culorilor, pentru persoanele cu deficienţe de vedere, implementat

Cluj-Napoca este primul oraş din România care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere, fiind vorba despre un sistem tactil care le permite să citească şi să recunoască eficient culorile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

295 afișări
Imaginea articolului Premieră la Cluj-Napoca: Alfabetul culorilor, pentru persoanele cu deficienţe de vedere, implementat

Premieră la Cluj-Napoca: Alfabetul culorilor, pentru persoanele cu deficienţe de vedere, implementat

Potrivit unui mesaj postat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a arătat că se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere în cadrul ediţiei 2019 a Zilelor Clujului.

„Cluj-Napoca este primul oraş din România care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere. Primăria a semnat un acord de parteneriat cu Asociaţia Scripor în vederea implementării Alfabetului Scripor - un sistem tactil care permite persoanelor cu deficienţe de vedere să citească şi să recunoască eficient culorile. Parteneriatul constă în implementarea unor măsuri de accesibilizare a serviciilor oferite de municipalitate, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung, cum ar fi machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moţilor şi din Piaţa Unirii şi hărţi tactile pentru acestea folosind <<alfabetul culorilor>>, pentru a facilita accesul persoanelor cu deficienţe de vedere. De asemenea, se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficienţe de vedere în cadrul ediţiei 2019 a Zilelor Clujului”, se subliniază în documentul citat.

Emil Boc a menţionat că, pe termen lung, se vor realiza hărţi tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care se vor amplasa în staţiile de autobuz, pentru facilitarea utilizării mijloacelor de transport.

„Analizăm, împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor, extinderea acestuia la nivelul întregului oraş, astfel încât să fie incluse Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic<<Romulus Vuia>>, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală şi Judeţeană, Grădina Botanică <<Alexandru Borza>>, Aeroportul Internaţional <<Avram Iancu>> Cluj, Gara, centre comerciale. Aceasta presupune amplasarea de machete sau hărţi tactile la intrarea fiecăreia dintre instituţiile mai sus menţionate, pentru a facilita accesul la informaţie al persoanelor cu deficienţe de vedere”, a explicat edilul Clujului.

Parteneriatul se derulează pe o perioadă de 5 ani şi urmăreşte, prin implementarea acestor măsuri, să ridice standardul de calitate a vieţii tuturor cetăţenilor din municipiul Cluj-Napoca.

Alfabetul Scripor este invenţia clujeanului Tudor Scripor care a fost premiat în aprilie 2019 cu Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, secţiunea Educaţie, Cultură şi Artă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici