Premieră la Consiliul Judeţean Harghita: Fotografii care prezintă tradiţii româneşti şi mănăstiri ortodoxe, expuse în sala de protocol

Şase fotografii care prezintă portul popular al românilor din Harghita şi mănăstirile ortodoxe din Topliţa, Izvoru Mureşului şi Moglăneşti au fost expuse, miercuri, în premieră după revoluţia din 1989, la Consiliul Judeţean Harghita, alături de cele existente, care reprezentau comunitatea maghiară.

564 afișări
Imaginea articolului Premieră la Consiliul Judeţean Harghita: Fotografii care prezintă tradiţii româneşti şi mănăstiri ortodoxe, expuse în sala de protocol

Preşedintele CJ, Borboly Csaba (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Mai multe asociaţii româneşti din Harghita au sesizat, de-a lungul anilor, absenţa imaginilor care să confirme existenţa comunităţii româneşti în judeţ, a tradiţiilor şi obiectivelor culturale ale acesteia dintre multele fotografii care acoperă pereţii sălii de protocol a Consiliului Judeţean, holurile şi alte săli destinate conferinţelor şi întâlnirilor oficiale, acestea prezentând exclusiv activitatea şi preocupările comunităţii maghiare.

Ele au atras atenţia preşedintelui CJ, Borboly Csaba, solicitându-i să rezolve această problemă.

Miercuri, în premieră după revoluţia din 1989, în sala de protocol a CJ Harghita au fost expuse şase fotografii în care se disting portul popular al românilor din judeţ şi mănăstirile ortodoxe din localităţile Topliţa, Izvoru Mureşului şi Moglăneşti.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat corespondentului MEDIAFAX că îi pare rău că nu s-a îngrijit ca "acest lucru să se întâmple mai repede" şi din proprie iniţiativă, fără ca alte persoane să îi atragă atenţia asupra omisiunii.

"Îmi pare rău că până acum nu am avut grijă să prezentăm şi tradiţiile românilor, fără ca cineva să ne propună asta. Acum am îndreptat inconvenientul şi cred că aşa este corect", a spus Borboly.

El a afirmat că românii şi maghiarii care împărtăşesc aceeaşi soartă în Harghita trebuie să îşi cunoască şi să-şi respecte reciproc valorile, să convieţuiască paşnic, spunând: "Prin televiziunile de ştiri din Bucureşti vedem doar ură, conflict sau dezacord, însă nici jurnaliştii şi nici politicienii din Capitală nu ne vor rezolva problemele comune".

Preşedintele CJ Harghita a afirmat că fotografii reprezentative pentru comunitatea românească din judeţ vor fi expuse de acum încolo, cu caracter permanent, şi în alte săli ale administraţiei judeţene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici