Premieră medicală în România: O femeie însărcinată diagnosticată cu cancer a fost operată. Fătul este bine

O femeie de 29 de ani, însărcinată şi diagnosticată cu cancer de col uterin, a fost supusă unei intervenţii chirugicale pentru suferinţa malignă, realizată în premieră, în România, fără să fie pusă în pericol viaţa fătului şi nici funcţia reproductivă.

2371 afișări
Imaginea articolului Premieră medicală în România: O femeie însărcinată diagnosticată cu cancer a fost operată. Fătul este bine

Premieră medicală în România: O femeie însărcinată diagnosticată cu cancer a fost operată. Fătul este bine (Imagine: Shutterstock)

Operaţia care a salvat două vieţi este de tratament conservator al cancerului de col uterin în timpul sarcinii şi a fost efectuată pro bono de doctorul Petre Brătilă, la Spitalul Euroclinic, în Capitală.

"Este o intervenţie în premieră. Prin operaţia de tratament conservator al cancerului de col uterin oferim femeilor şansa nu numai de a conserva funcţia reproductivă, dar şi de a păstra o sarcină în evoluţie, care poate fi dusă cu succes la termen", a explicat Brătilă.

El a mai spus că, deşi relativ rar, un astfel de caz, cum este cel al Dianei, în care o femeie însărcinată este diagnosticată cu o formă invazivă de cancer de col uterin, reprezintă o provocare şi o situaţie extrem de complexă, atât pentru ginecolog, cât şi pentru mamă.

"Este foarte important pentru o astfel de pacientă să nu ia decizia de a întrerupe sarcina, doar pentru că nu ar exista vreun tratament. În anumite situaţii, există o soluţie atât pentru mamă, cât şi pentru copilul nenăscut. Tehnica pe care am folosit-o se numşte trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin şi este indicată doar în cazuri atent selecţionate: în formele incipiente de boală, în care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA şi IB) şi în care ganglionii pelvici nu sunt invadaţi de celulele canceroase", a medicul Brătilă.

Medicul a mai spus că operaţia a fost foarte dificilă, atât din punctul de vedere al anesteziei, cât si al procedurii în sine, deoarece pe masa de operaţie erau doi pacineţi simultan: mama şi fătul.

"În săptămâna 13 de sarcină, fătul are aproximativ 6 - 7 cm de la creştet la şezut, fiind de mărimea unei mandarine. Această operaţie confirmă că acest cancer de col uterin în stadiu incipient poate fi tratat şi în timpul sarcinii", a precizat profesorul Petre Brătilă.

La fiecare cinci ore, o femeie moare în România de cancer de col uterin, o boală ce poate fi prevenită. Peste 3.400 de cazuri de cancer de col uterin sunt depistate, în fiecare an, în România, incidenţa fiind cea mai ridicată din Europa Centrală şi de Est, conform unui raport întocmit în 2013 de Centrul Internaţional pentru Informare HPV.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici